Uitrijking diploma’s nieuwe imker

Vanavond naar de diplomauitrijking geweest van de nieuwe imkers. Ik wens de nieuwe imkers alvast veel succes in de komende jaren met hun nieuwe hobby. Of wellicht passie. Een beter bewustzijn in verband met de ons omringende natuur is steeds meegenomen. Spijtig genoeg waren er ook weer enkele nadelen aan dit gezellig samenzijn. Als dierenarts weet men u snel te vinden als het gaat over behandelingen tegen varroamijten. En het was deze keer weer raak. Het nieuwe wondermiddel tegen varroa bleek deze keer ‘baytico’ of iets dergelijks. Het werd toegepast op een stokje of iets dergelijks. Enfin, hoe het juist zat, wisten ze niet, maar het was volgens hen wel het beste dat momenteel verkrijgbaar was. Natuurlijk ging het hier om flumethrine dat door Bayer in sommige landen legaal mag worden gebruikt tegen varroa’s, maar dan in het produkt bayvarol. Vermits dit in Belgie niet verkrijgbaar is, gebruiken ze het maar via een ander produkt: een insecticide uit de rundveehouderij. Flumethrine zal vermoedelijk wel werken, maar of een imker met een ander handelsprodukt de juiste concentratie gebruikt, ga ik hier toch openlijk betwijfelen. Men moest het op een stokje doen, maar men wist niet hoeveel en hoe groot dat stokje moest zijn, wist men evenmin. Mensen alstublieft, een geneesmiddelenfirma spendeert een fortuin aan onderzoeken hoe een bepaald produkt moet worden toegediend en u zou dit zomaar op een stokje kunnen doen. En absorbeert een eikehouten stokje dan exact evenveel actief produkt als een berkenhouten stokje? En hoeveel druppels worden dan gebruikt, of doet men er maar een goeie ‘scheut’ op? Ik zeg natuurlijk zo maar wat. Vermoedelijk gaat dit verhaal weer dezelfde richting uit als in het verleden al zo vaak is gebeurt. Het actief produkt werkt dan namelijk niet meer door de opkomende resistentie van de varroamijt en dit is dan weer compleet te wijten aan een onoordeelkundig gebruik ervan door leken. Blijf alstublieft van deze produkten af als je niet weet waarover het gaat en voor de dierenartsen: schrijf alsublieft niks voor als je niet weet wat dit produkt doet bij een voor u onbekende diersoort! Vertrouw niet op het woord van de imker die je een beetje van een bepaald produkt komt vragen. Een legaal geneesmiddel wordt steeds afgeleverd met een bijsluiter en in een veilige, aangepaste toedieningsvorm en je gaat zeker niet zelf experimenteren met doseringen. Ik zou het niet in mijn hoofd durven halen om honing te produceren met mogelijke restanten van chemische stoffen om die dan aan nietsvermoedende klanten te verkopen.

Een ander verhaal dat me werd verteld, deed me eveneens kippenvel krijgen: niettegenstaande alle lectuur en wetgeving in verband met bestrijding van de varroamijt, had ook deze imker een eigen oplossing gevonden: in de wintermaanden ging hij niet meer druppelen met oxaalzuur. Dit was namelijk bij hem niet efficiënt gebleken!? Dit najaar had hij nu alle ramen uitgehaald en de opzittende bijen besproeid met oxaalzuur. Of er onder de bijen nog verzegeld broed aanwezig was, wist hij wel niet te vertellen. Maar hij geloofde wel rotsvast in de effectiviteit van zijn behandeling. In godsnaam, waar zijn we mee bezig? Hopelijk laten de kersverse imkers zich niet vangen aan deze ‘cowboyverhalen’ en gaan ze imkeren volgens de hedendaagse kennis. En volgens de hedendaagse wetgeving! Want ik heb het als dierenarts al meerdere malen meegemaakt dat de enkele cowboys het ganse verhaal naar de knoppen helpen voor henzelf  en tegelijkertijd voor de goedmenende liefhebbers. Imkeren mag niet handelen over de erradicatie van een vuile parasiet, maar wel over de produktie van een hoogwaardige, veilige voedingsstof voor onze medemensen en zelfs voor onze eigen kinderen.

2 gedachten over “Uitrijking diploma’s nieuwe imker

 1. Eugeen ,
  ik volg U betoog volledig om niet te beginnen experimenteren met allerlei middeltjes .
  Het is zeer belangrijk dat was en honing residuvrij blijven.
  Oxaalzuur is effectief gebleken evenals mierenzuur.
  Wat mij wel stoort is dat er geen toegelaten vrij te verkrijgen producten op de markt zijn ,voorverpakt in de juiste toe te te dienen hoeveelheden, met een bijsluiter van hoe te gebruiken. . Alles moet door een dierenarts voorgeschreven worden volgens het FAV. Dit vind ik niet correct. Ik heb een dierenarts nodig om een vaststelling te doen van een ziekte om dan de juiste medicatie toe te kunnen dienen. Varoa bij bijen kan ik zelf ook vaststellen. Je gaat toch met je poes ook niet naar de dierenarts om daarna met een voorschrift een vlooienbandje te gaan kopen ?
  Het wordt tijd dat de regelgeving hieromtrent in Belgie afgetoetst en bijgestuurd wordt in vergelijking met andere landen van Europa.
  In Duitsland is dit blijkbaar een volledig ander verhaal en ik denk niet dat onze Duitse buren hun burgers niet beschermen integendeel.

  Like

 2. Bjorn, Het probleem met ‘afgewerkte’ diergeneesmiddelen is vaak dat dit voor elke EU-lidstaat apart moet worden vergund. Vermits aan een spotgoedkoop zuur als oxaalzuur of mierenzuur zo al niks is te verdienen, haalt geen enkele fabrikant het in zijn hoofd om een vergunning aan te kopen voor een klein landje als België. En als wij in België dan dit ‘buitenlands’ product willen gebruiken via het cascadesysteem dient dit sowieso onder voorschrift te gebeuren. De enige oplossing zal zijn dat er in de toekomst simpelweg Europese vergunningen komen voor diergeneesmiddelen en dit niet meer per land afzonderlijk hoeft.

  Like

Reacties zijn gesloten.