Nazomer

Gisteren leek het weer even zomer. De bijenvolken vlogen druk af en aan en velen kwamen terug met stuifmeel. In de namiddag heb ik dan even de resterende apideakastjes bekeken en die zagen er nog goed uit. Vorige week had ik ze nog wat voerraampjes van andere apideakastjes gegeven. Ze zitten nu beide op 2 kastjes. De koningin is in beide volkjes nog aan de leg. Het is de bedoeling dat ik er straks eentje meegeef voor een moerloos volk van een collega-imker. Hopelijk krijgt ze met deze late invoer het volk nog door de winter, maar de bijen verbazen ons wel meer met hun mogelijkheden. 

Ondertussen zijn nu bijna alle apideakastjes in de verf gezet. Dit had ik nog niet eerder gedaan en de kastjes die ondertussen al twee seizoenen in gebruik waren, had toch al wat UV-schade opgelopen. De vliegopeningen ga ik wel nog allemaal een ander patroon geven met een contrasterende kleur.

Deze winter plan ik ook de bouw van een demonstratiekast. De bouwtekeningen zijn nu juist klaar en ik kan beginnen aan het snijden van de glasplaten. Sommige maatvoeringen zijn nog niet ingevuld omdat ik de glasdikte nog moet bepalen. Deze is namelijk afhankelijk van de voorraad oud glas die ik nog heb liggen. De oude fotokaders die nog her en der rondslingeren, kunnen hier nog goed van pas komen. Dus straks even op zoek.