Mosterd

Een groot deel van de winterrogge heb ik ondertussen gemaaid. Het graan blijft met het stro gewoon liggen en het is de bedoeling dat het zich op deze manier zelf terug inzaait. Op de stoppel heb ik mosterd gezaaid die nu mooi begint op te komen. winterroggemosterdBinnen enkele weken kunnen de bijtjes zich dan nog even te goed doen aan de fraaie gele bloempjes. Mosterd bevriest in de winter en is tegen het voorjaar dan ook helemaal verdwenen. Ik probeer wel om alle plantenresten tijdens de wintermaanden van het perceel te verwijderen. Op deze manier blijft het perceel bewerkbaar en overwoekert het niet volledig met bramen en netels. Binnen enkele jaren zouden de bomen dan ook groot genoeg zijn om de bovenhand te halen.

Er is me gevraagd om de bijenstand open te houden tijdens de fietstocht van de VVV Tessenderlo op 8 september. De begeleide fietstocht passeert al bij een imker, maar bij mij zou het eerder gaan over de bijenplanten. Hopelijk krijgen we dan een mooie dag met niet te veel regen. Als er veel deelnemers zijn, kan ik er wellicht enkele overtuigen om meer bijenvriendelijke planten aan te schaffen. Of hun tuin anders te gaan cultiveren. Want wat is er mooier dan een strak geschoren haag liguster of buxus? Dat is een liguster- of tbuxushaag die pas wordt gesnoeid na de bloei. De weelde die dit levert voor de bijen en trouwens voor vele andere insecten is niet te beschrijven. Liguster, buxus, taxus en ook klimop zijn slechts vier voorbeelden van planten die bij de meeste mensen alleen bekend zijn als strak geschoren groen scherm. En het zijn net vier planten die een onwaarschijnlijke bloei geven voor de bijen.