Ontsmetten raampjes

Ik ben nu klaar met het reinigen en ontsmetten van de gebruikte, overtollige raampjes. Zowel de broedramen als de honingramen die dienden te worden verwijderd. Eerst zijn ze in de zonnewassmelter van de wasraten ontdaan. De bekomen was ligt nu klaar om tijdens de wintermaanden om te smelten tot nieuwe raat. De zogenaamde waswafels. De raampjes zijn daarna afgekookt in een soda-oplossing. De huishoudsoda ontdoet, samen met de hitte, de raampjes van alle vieze resten. Een stevige borstel en een plamuurmes blijft toch wel nodig. Ik heb de raampjes hierna ook nog even gedompeld in een javeloplossing en ze hangen nu te drogen tot volgend voorjaar als ik de nieuwe waswafels weer insmelt. De ingezette draad is in de meeste gevallen nog bruikbaar mits even aanspannen. Voorwaarde is natuurlijk wel dat er inoxdraad wordt gebruikt.