Verhuis bijenvolken

De bijenvolken die waren uitbesteed bij enkele van mijn klanten, tijdens het seizoen, zijn nu terug thuis. Voor de invoedering is dit veel eenvoudiger. De mensen waren tevreden en ik beschouw het experiment ook als geslaagd. Ze krijgen volgend jaar weer een volk bijen in hun tuin. De vernieuwde bijenhal is nu bijna volzet. Nog drie kunstzwermen kunnen eind augustus terugkomen. Ze blijven hier wel maar tot in het voorjaar tegen de wilgenbloei. In Gerhagen lijkt maar plaats te zijn voor twee à drie produktievolken tijdens het seizoen. De rest gaat dus elders na de overwintering.

bijenstal

bijenstal

Ook het wespenseizoen lijkt te beginnen.

wespen, kogeldistel

Voorlopig zijn ze wel nog niet zo erg geïnteresseerd in de terrastafels. Weldra gaat dit echter veranderen. Zolang de wespen zich bezig houden met de voeding van hun larven, is er geen probleem. Ze leven dan van een zoet secreet dat de larven uitscheiden. Als de koningin zich opmaakt om te overwinteren en er dus geen larven meer zijn om de wespen te voeren, gaan ze elders op zoek naar zoetigheden en dat zullen we geweten hebben! Toch raar dat een volwassen wesp zich eigenlijk laat voeden door haar jongere generatie.