Voeren bijenvolken

Twee tot drie keer per week krijgen de bijen nu  een liter siroop. Dit is voldoende om de koningin aan de leg te houden. Vandaag was het de beurt aan de volken van het waterbroek. De vier produktiekasten heb ik ook even geopend. Het middelste raam heb ik even gelicht en het verzegeld broed, larven en stuifmeel waren prima zichtbaar. Een krans van een dikke 4 cm voer zat boven aan het raam en was reeds verzegeld. Als deze kasten hun varroabestrijding rond hebben  en ze zijn op gewicht ingevoerd, kunnen ze prima de winter door. Kast nr . 2 heeft nog een  waswafel bijgekregen en ze zitten nu op 10 raten. Misschien kan ik ze volgende week nog een waswafel geven. Kast nr. 3 had enkele ramen met broed in de honingzolder tijdens de honingoogst. Het koninginnenrooster is ondertussen weggegooid alhoewel ik de fout niet heb gevonden. Het rooster was minstens 10 jaar oud en dus wellicht aan vervanging toe. Vandaag was al het broed uitgelopen en dus heb ik die ramen uitgehaald en afgeveegd. Ik was ze ondertussen ook al aan het voeren en ga de ramen dus niet meer slingeren. De suikeroplossing die hierbij vrijkomt, wordt misschien verder nog gebruikt om te vergisten tot een mede.