Apidea’s en nestkastjes

Vele nestkastjes zijn momenteel bevolkt en regelmatig zie je de ouders op en af vliegen. Als je heel stil nadert, hoor je de jonge vogeltjes piepen. Ik heb even mijn smartphone tegen het invlieggat gehouden voor een foto en dit is het resultaat:pimpelmeesjespimpelmeesjes

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De mispel staat momenteel ook in bloei. Het is nog maar een kleine boom maar er staan toch al enkele bloemen op. Vorig jaar slechts 1 bloem. Er is dus beterschap. mispel

 

Op woensdag heeft Luc, de cursist imker, de tuter en kwakers gehoord in zijn aflegger. We hebben dan ’s avonds alle doppen verwijderd en nog 3 koninginnen laten inlopen en voor mezelf heb ik nog 5 doppen uitgesneden en meegenomen. De doppen die in het midden van een raat stonden of met enkele dicht tegen elkaar hebben we gewoon vernietigd. Nu was het de bedoeling dat we de volgende dag zouden apidea’s vullen om ze een pas uitgelopen koningin te geven. De ganse dag echter gebeurde er niets in de broedstoof. In de namiddag had ik de doppen al bekeken met een fel licht en 1 was vrij doorschijnend. Deze zou dus wel leeg zijn. De ganse dag had ik ook geen tijd gehad om jonge bijen te gaan verzamelen en zelfs na het avondspreekuur was er nog steeds geen teken van leven. Ik vertrok dus om 20.30u naar de moestuin en had de hoop al opgegeven. Maar mocht er toch nog een dop uitlopen, kon ik altijd nog een apidea gaan vullen. Toen ik bij het vallen van de duisternis terug naar huis kwam, liepen er echter wel 2 koninginnen uit. Dan maar terug in de wagen en gewapend met een zaklamp enkele honingramen gaan afkloppen en hiermee 2 kastjes gevuld. Nu wacht ik nog even 2 uur tot de volkjes zich echt moerloos voelen en dan kan ik even na 1u vannacht de kastjes vullen. Maar het zijn tenslotte ook prinsessen en deze laten zich niet bevelen. Morgenvroeg gaan de bevruchtingskastjes nog tot de avond van de derde dag in een koele donkere plaats. Ik gebruik hiervoor de buitensauna. En zaterdagavond worden ze dus naar de bevruchtingsplaats gebracht en geopend. De jonge koningin kan dan na het weekend op bruidsvlucht en bij een succesvolle bevruchting is ze tegen half juni dus aan de leg.

doppen in couveuse

broedstoof koninginnendoppen

broedstoof, uitlopende dop

apidea, invoeren koningin

apidea koel plaatsen