Bijenvolken te koop – VERKOCHT!

De controle dit weekend is weer achter de rug. 10 bijenvolken met honingzolders. De zwermintenties zijn begonnen. Een kast met belegde zwermcellen heb ik behandeld met een tussenaflegger. De broedkamer is op een separator gezet boven de honingbak en op de bodem is een nieuwe broedkamer geplaatst met waswafels. Een raam met open gesloten broed uit de broedkamer heb ik er wel ingehangen. Volgend weekend wordt de situatie dan weer hersteld. In de andere kasten zijn alle speeldopjes vernietigd. In sommige volken waren de speeldopjes al belegd met een eitje en het volk wil dus gaan zwermen. De koningin vertrekt pas als de zwermdop wordt gesloten. Maar omdat ik deze cellen heb vernield, moeten ze opnieuw beginnen. En vermits de cellen pas na 7 dagen worden gesloten, kan ik de volgende controle nu uitstellen tot volgend weekend. In een ander volk zaten enkele mooie doppen op de rand van het broednest. Ze zaten echter wel niet op de rand van het raam. Ze waren al gesloten en alle bijen waren nog aanwezig. De koningin gezocht maar niet gevonden. De ganse bak afgeslagen boven een  koninginnenrooster en de koningin nog steeds niet gevonden. Volgens de kastkaart was ze niet gemerkt. De locatie van de zwermdoppen duiden er op dat het ook wel eens enkele doppen kunnen zijn voor een stille moerwissel. We zullen deze kast dus de volgende dagen goed in de gaten houden. Enkele volken hadden nog geen belegde zwermcellen en slechts enkele speeldopjes. Waar we de koningin niet vonden, keken we naar belegde cellen met eitjes. In dat geval had het volk toch nog een koningin in de vorige drie dagen. Moest de koningin dan sneuvelen tijdens een controle,kan het volk zich altijd nog redden met de aanmaak van redcellen.

Van de zes broedafleggers die vorige week zijn gemaakt, hebben 4 volkjes doppen aangezet. Volgende week probeer ik nog enkele afleggers te maken. Deze afleggers moeten de nieuwe volken worden voor volgend jaar.

Momenteel heb ik ook nog drie volken zonder honingzolder. Ze heben een koningin van vorig jaar en zijn klaar voor de zomerdracht. Ik heb echter al mijn honingzolders al in gebruik en dus geen mogelijkheid meer en trouwens ook geen locatie meer om ze in te zetten. Daarom heb ik deze drie volken vandaag te koop gesteld op Kapaza!. Mocht dit niet lukken, maak ik hiermee enkele broedafleggers voor jonge volkjes.

Een gedachte over “Bijenvolken te koop – VERKOCHT!

 1. Beste ;
  Ik ben een beginnend Imker heb alles wat nodig is behalve bijen …
  Heb jij nog bijen te koop ??
  En wat kost dat ?
  Groeten Hugo

  Like

Reacties zijn gesloten.