Overzetten bijenvolk

Daarstraks twee segenbergervolken overgezet op een kempische broedbak. Begin april heb ik via een tussenmal deze kempische broedbak op de segenbergers gezet. Het waren de twee segenbergers die als enkele broedbak waren overwinterd. Vandaag heb ik dan de segenbergers er onderuit gehaald. Een volk zat bijna compleet in de bovenste kempische broedbak. Deze bak krijgt morgen een honingzolder. De onderste ramen uit de segenberger heb ik zojuist gesmolten. Het andere volk zat nog maar op een zestal ramen boven. Ik heb de koningin in de kempische bak gezet op de originele plaats. De onderbak, de segenberger, wordt nu verder als broedaflegger verzorgd door mijn leerlingimker. Na 9 dagen gaan we hierop doppen zoeken. Na 11-12 dagen kan hij gaan luisteren naar het tuten en kwaken. Hierna kunnen we doppen gaan breken. En na 21 dagen gaan we het, dan broedloze volk, behandelen tegen varroa. Tegelijkertijd gaan we de overgebleven en hopelijk bevruchtte koningin zoeken, merken en knippen. Dit seizoen kan hij dan dit volkje ook gebruiken om een tweede broedbak uit te bouwen vanaf waswafels. Deze raampjes gaat hij zelf bedraden en de waswafels insmelten. Als beginnend imker kan hij dan de abstracte theorie wat beter begrijpen. Ik vond het zelf ook een meerwaarde dat ik tijdens de cursus al kon terugvallen op zaken die ik ook al in levende lijve had aanschouwd. Vandaag heeft hij door mijn handelingen al twee koninginnen te zien gekregen en gezien hoe ik ze merkte en knipte.