Kostprijs waswafels gieten

Deze week kreeg ik een vraag van een lezer over de kostprijs van het zelf waswafelen. Op zich wel een interessante vraag maar voor mij niet relevant. Ik maak namelijk mijn eigen waswafels omdat dit past in mijn imkerijfilosofie en ik vind het gewoon een leuk werkje. Toch heb ik even een rekening gemaakt om op zijn vraag te antwoorden.

Ik gebruik kalkarm regenwater om de was te smelten en te zuiveren. Ook voor de koeling van het wafeltoestel gebruik ik regenwater.  Ik gebruik wel in de zomer eens de waterleiding doch het fijne straaltje wordt dan opgevangen en gebruikt om te tuin te begieten. Waterprijs is dus van geen tel. De enige kosten zijn elektriciteit en de gasprijs van een fles propaan. Ik heb geen idee exact hoelang, maar voor het uitbranden van de kasten, smelten van de ramen, zuiveren van de was gaat een gasbus zeker 5 jaar mee. En trouwens als je je eigen was in gezuiverde blokken wil verkopen, dien je dit ook te doen. In principe hoef ik die gasprijs dus ook niet te tellen als ik wil vergelijken met de aankoop van waswafels uit de handel.

Eerst enkele gegevens: Het koelwater van het wafelijzer benodigt een aquariumpompje van slechts 18 Watt. De bain-marie verbruikt 1300 Watt voor het opwarmen en 400 Watt voor het warmhouden van de was op werktemperatuur.
Het waswafeltoestel kostte 800 euro. Ik schrijf het af op 10 jaar. En wellicht gaat het zelfs veel langer mee. Voor een produktievolk heb ik jaarlijks enkele nieuwe waswafels nodig, voor de honingzolders de helft van het aantal honingramen en voor de jonge volken een ganse bak.
Per jaar gebruik ik voor mijn acht produktievolken en acht jongvolken 224 nieuwe waswafels met een gewicht van ca. 15 kg. Mijn toestel dient dus 150 kg was te smelten op die 10 jaar. Tijdens de 10,5 uur electriciteitsverbruik (nodig om die raten te maken)  staat dat voor 5 keer opwarmen van de bain-marie aan 1300Watt (1u)  en 5,5 u gieten van de wafels aan 418Watt en dus 8,8 kW per jaar of 88kW op die 10 jaar. Aan een prijs van 0.3 euro per kW is dit 26.4 euro.
Als ik hier de 800 euro voor het toestel nog bijtel, betaal ik dus 826.4/150= 5.50 euro per kg gewafelde was.
Het is echter mijn eigen was en de arbeid aan het wafelen vind ik zeer rustgevend. Waswafels aankopen kost iets meer dan 12 euro per kg. Er zit dus nog wel wat rek op.