Broedafleggers

Dit weekend heb ik de eerste zes broedafleggers gemaakt. De moedervolken hadden allemaal een groot broednest van acht tot zelfs negen ramen broed. De honingbakken hadden ze volledig uitgebouwd en de ramen tot de helft verzegeld. De broedafleggers zijn eigenlijk 2 weken te laat gemaakt, maar toen was het nog veel te koud. Ook nu was het weer zeker niet ideaal. Hopelijk wordt de groei van de jonge volken niet te veel gestoord door dit weer. Binnen 12 dagen lopen de jonge koninginnen uit en die moeten dan enkele dagen later op bruidsvlucht. Als binnen een drietal weken alle broed is uitgelopen in de jonge volkjes, kan ik ze behandelen tegen varroa. Het broed van de jonge koningin is dan nog niet verzegeld.jongvolkjes, broedafleggers

De jonge volkjes zijn wel naar een andere locatie gebracht. De drie uit Gerhagen zijn naar het Waterbroek gebracht en omgekeerd.

De produktievolken hadden vorige week allemaal een leeg darrenraam gekregen en een waswafel. Nu hebben ze allemaal 3 ramen ingeruild tegen waswafels. Laat ons maar hopen dat de zwermneiging momenteel zo voldoende wordt geremd. En slecht weer of niet: ze krijgen nog deze week hun tweede honingzolder. Ook deze bak bestaat nog voor de helft uit waswafels om het volk werk en ruimte te geven.

 

Vorige week donderdag heb ik de vrije dag gebruikt om het gras te maaien en de stand wat op te ruimen. Normaal wordt het gras wekelijks gemaaid, maar vermits ik zonder trekhaak zat, kon ik de zitmaaier niet op het Waterbroek krijgen. Nu heb ik het dus in twee keer dienen af te rijden. fruittuin

De moestuin, het aardappel- en aardpeerveldje profiteren wel van de regen. Net als de ingezaaide bloemenveldjes. aardpeer, aardappelmoestuinDe bonen zijn nu ook geplant en de eerste erwtenbloem is ook verschenen.