Resultaat oxaalzuur

Drie dagen geleden heb ik enkele kasten met oxaalzuur gedruppeld. Vandaag heb ik deze gecontroleerd.

wegen kasten

Het gewicht van de kasten is ongeveer gelijk aan het gewicht van half september en hetzelfde als vorig jaar rond nieuwjaar. De kast weegt dus wel dubbel zo zwaar. Ik hef ze alleen op aan de achterkant.

geluid volk in kast, stetoscoop

Even luisteren naar het rustige gezoem van het volk. Ze zitten er nog in!

varroa tellen, bodem

Controle van de mul en tellen van de afgevallen varroamijten. De loep met LEDverlichting maakt het wel veel gemakkelijker.

varroa tellen, bodem

De mijten zijn goed zichtbaar als platte ovale bruine schijfjes. Zelfs de pootjes zijn hier zichtbaar. (Foto aanklikken om verder te vergroten.) Ik tel tussen de 70 en 100 mijten die zijn gevallen in de eerste 3 dagen. Dit is identiek aan de resultaten van vorig jaar en dus bemoedigend. De mijten schijnen tot 5 weken na de behandeling nog te vallen. Dat zou er dan op wijzen dat er dik 1000 mijten in dit volk zitten als we een resultaat halen van meer dan 90%. Ik hou het er op dat deze 1000 mijten in elk geval het nieuwe broednest van begin volgend jaar niet meer kunnen lastigvallen.

wilgentenen, windscherm

Vermits ik op het nieuwe perceel officieel geen constructie mag plaatsen en ik toch graag enkele bijenkasten zou neerzetten, heb  ik besloten om een windscherm aan te planten. De dunne wilgentenen die ik overhoud na het knotten, steek ik naast elkaar in de grond. Ik heb een rechthoek van 4 x 10 meter uitgetekend en alleen de zuidzijde blijft open. Door de binnenzijde van deze ‘plantengroep’ rigoreus te snoeien, hebben de kasten een mooie beschutting binnen enkele jaren.