Oxaalzuur druppelen

Vemits het volgens de weersvoorspellingen vandaag wel eens de koudste dag zou kunnen zijn van de rest van december, heb ik vandaag alle resterende volken gedruppeld met oxaalzuur. Het was wel 6°C, maar de bijen waren allemaal rustig. De Kempische kasten waren allen in wintertros. In de segenbergers was het misschien maar op het nippertje, maar de mijten die weg zijn,zijn weg. Wellicht hadden alleen de 2 segenbergers op 2 rompen nog een restje broed. Het jongvolk en de zwerm van augustus die op 1 romp zitten, zaten in elk geval al diep op tros. Na wat opzoekingswerk deze avond heb ik wel besloten om de geplaatste bodemschuiven nu 7 dagen te laten liggen in plaats van slechts 3 dagen. Op dat moment zal ik ze ook wegen en op de plastic een dekplaat te leggen met wat isomo ter isolatie van het deksel. Van het druppelen heb ik een filmpje gemaakt. Youtube ging vanavond niet zo vlot, maar ik zal de link hier zo snel mogelijk bij plaatsen. Het filmpje is wel gemaakt met mijn smartphone uit mijn vrije linkerhand met alle gevolgen vandien, maar het geeft toch een goed idee.

De voordracht die ik in januari geef over hygiëne in de imkerij is nu practisch volledig klaar. Ik geef ze op 13 januari in Bekkevoort en op 27 januari in Tessenderlo. Aan de hand van mijn eigen bedrijfsmethode met mijn Kempische kasten ga ik de diverse hygiëneaspecten bespreken. Van de imkerij zal ik nog zeer veel kunnen leren, maar van hygiëne in dierenhouderij ben ik al meer dan dertig jaar doordrongen. Vanaf volgend jaar zal ik proberen om maandelijks een deel hiervan in een post te bespreken. De vele contacten en de vele bladzijden literatuur hebben me er alvast van overtuigd dat DE bedrijfsmethode niet bestaat. Maar het jaarlijks uittekenen van een methode en die continue te verbeteren uit alle opgedane ervaringen levert me wel een interessant tijdsverdrijf op. Op deze manier is de imkerij ook in de winter een actieve hobby.