Kerst 2012

Deze namiddag heb ik even een controle gedaan op de bijenstand in Gerhagen. Er is de voorbije 2 dagen zoveel water gevallen met zoveel wind dat een controle wel aan de orde leek. Wat een beeld! Het was om 14u 12 graden en de bijen vlogen zoals ze normaal pas doen rond half februari. Ze kunnen zich nu wel ontlasten en wat water ophalen, maar iets anders was er niet. Alleen veel energieverspilling en dus voederverbruik. Enfin, we zullen wel zien hoe dit afloopt. In elk geval zal ik in het volgend voorjaar de voedervoorraad goed in de gaten houden.

Ik heb gisteren nog eens de uiteenzetting van Marc Missotten over de verdwijnproblematiek gelezen op zijn site: http://www.bieenkorf.be/bijensterfte.pdf  De man had in 2006 wellicht al gelijk. Tegenwoordig wordt er al meer gesproken over het stuifmeelprobleem. Maar stuifmeelramen bewaren tot het volgend jaar, wat nu vaak wordt aangeraden, is volgens Marc ook niet de oplossing. Het stuifmeel bewaart volgens hem helemaal niet zo lang aan dezelfde hoge kwaliteit. De zo belangrijke winterbijen moeten ook gevoerd worden in hun larvestadium met vers stuifmeel en daaaraan ontbreekt het nu net in augustus en september. Dus toch maar veel inzettten op de aanplanting van najaarsbloeiende bijenplanten. Ik denk wel dat ik aan de Waterbroekstand op de goede weg ben, maar het zal nog wel enkele jaren duren vooraleer alle struiken uitbundig bloeien. Kijk maar eens even of de plantenlijst. Misschien is er een boom of plant die je zelf leuk vindt en wil of kan aanplanten. Alle beetjes helpen.