Druiven en vijgen snoeien

Positieve temperaturen in december: het ideale moment om de druiven en de vijgen te snoeien. Als ze te laat worden gesnoeid, zou de sapstroom al op gang kunnen zijn en dan bloeden ze te veel. De vijgen snoei ik eveneens zeer kort. Deze boom wordt anders te groot voor mijn kleine tuin. Het snoeisel van de druivelaar wordt bewaard. Dit is prima materiaal in de smoker. Barbecuefanaten betalen zelfs goed geld voor dit rookmateriaal. Evenals het snoeisel van tijm, oregano, salie en rozemarijn bewaar ik dit dus voor het barbecueseizoen.

druiven, snoeiseldruiven, snoeivijgenboom, snoei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 De citrusplanten in de serre hebben de eerste vorstprik goed doorstaan. Gedurende enkele dagen sprong de verwarming wel geregeld aan. Ik heb de termostaat op 5 graden staan en het is dan ook nooit kouder geweest. Momenteel is het 9 graden en kost me dit dan ook geen electriciteit.

citroencitrusplanten, overwintering