Oxaalzuur druppelen

Vanmorgen om 6.30u was het 8°C. De stand aan het Waterbroek toch gaan druppelen. De eerste drie kasten zaten mooi op wintertros en vrij diep. Het jongvolk op 6 straten en de volgende twee, produktiekasten, op 8 straten. Dus aan 5ml per straat dus 30 à 40ml per volk. Het vierde volk zat niet onder een plastic, maar onder een houten dekplaat zoals vroeger bij mijn schoonvader. Dit volk zat nog zeer actief in de kast en ze vlogen ook dadelijk op naar mijn hoofdlamp. Dit was absoluut geen wintertros en ik heb ze dus maar snel dichtgedaan. Deze kast en de stand in Gerhagen moeten dus wachten op een volgende gelegenheid. Tot midden volgende week blijft het nog zeker boven 5°C. Maar dan kan ik ‘smorgens wellicht nog enkele kasten doen. Wat heb ik vandaag geleerd? Elke kast verdient een plasticfolie. Er zijn dan geen verrassingen. Het oplichten van de plasticfolie gaat ook veel rustiger dan het ‘openkraken’ van een houten dekplank.

IK heb nu ook de varroabodem terug geplaatst om de mijtenval te controleren. Ik plaats de schuif altijd omgekeerd waardoor er nog luchtcirculatie mogelijk is.open schuif De schuif blijft bijna het ganse jaar in deze stand. Hierdoor is een goede volkscontrole mogelijk in de mul.mul op bodemplaat Ze gaat alleen dicht tijdens de mierenzuurverdamping en ze gaat er elk jaar volledig uit in oktober om het volk iets kouder te zetten. Dit om de noodzakelijke broedstop met wintertros te creëeren. De vierde kast van deze morgen heeft naast de houten dekplank ook een testbodem voor de verdamping van 15% mierenzuur en deze is onderaan volledig dicht. Ze zitten dus blijkbaar nog even los en warm als de volken in de segenbergers. We zullen verder afwachten wanneer deze kasten kunnen gedruppeld worden. Hopelijk zijn ze met nieuwjaar allemaal gedruppeld want dan leg ik op de plasticfolie een houten dekplaat en een isolatieplaat om de nieuwe start van het broed te beschermen. Enfin, er zullen wel nooit twee dezelfde jaren voorkomen. De natuur laat zich niet dwingen.

De hogere temperatuur heeft ook voordelen. Warm en droog is ideaal om wilgen te knotten. Deze namiddag heb ik één knotwilg geknot. Na het strippen van de takken, zijn er 30 nieuwe knotwilgen met een grondboor geplant.knotwilgen Nog een tweetal te knotten en ik heb voldoende stekken om de perceelsgrens over de ganse lengte te beplanten met knotwilgen. Ze staan nu op 1 meter van de scheidingsgracht en 2 meter van elkaar.