Oxaalzuur druppelen

oxaalzuurdruppeling 001.JPGoxaalzuurdruppeling 002.JPG

Zojuist alles klaargemaakt voor de oxaalzuurdruppeling. Sinds vorige week zitten de bijen in mijn Kempische kasten in wintertros en de eerste vorstperiode is nu 4 weken geleden. Een kleine controle vorige zaterdag van een jong volk heeft me overtuigd dat er geen broed meer aanwezig is in deze kasten. Vermits ik dit jaar 17 kasten dien te behandelen, heb ik voor dit jaar een liter klaargemaakt. Dit heb ik bereikt door 600g suiker op te lossen in 600g water (= 600ml water). Hierdoor bekom ik 1 liter suikeroplossing 1:1. In deze liter wordt 3,5% oxaalzuur opgelost. Dit is dus exact 35g oxaalzuur. Bij vernevelen in het late voorjaar en vroege zomer gebruiken we een 3% oplossing zonder suiker. Vermoedelijk is dit verschil in concentratie verantwoordelijk voor de enorme onzekerheid bij veel imkers. Ik kan ook niet aanraden om dit zelf te maken. De oplossing wordt f.s.a. (fac secundum artem= volgens de regels van de kunst) gemaakt door een apotheker naar het voorschrift van een dierenarts. De injectiespuit die ik hiervoor ga gebruiken, is gecontroleerd op een feilloze werking en de punt van de 16G afgevijld om ongelukken te voorkomen. Zoals te zien op de foto gebruik ik een revolverspuit die bij elke pompslag exact 5ml vrijgeeft. Met een fijne straal kan ik dan 5 ml gebruiken per raam dat bezet is met bijen. De hoofdlamp dient om me bij te lichten. Het zal dit weekend alleen in de vroege morgen koud genoeg zijn en dan is het nog donker. Als het warmer is dan 5°C zouden de bijen teveel kunnen opvliegen bij het openen van het deksel.