Nieuw knutselmateriaal

Het knutselmateriaal voor de volgende maanden is toegekomen: enkele platen watervast multiplex van 18mm om broedbakken en honingbakken te maken. Een vijftal broedbakken en 8 honingbakken heb ik gepland. De varroabodems en de daken met zinken deksel heb ik vandaag ook afgehaald. Deze kan ik voor hun prijs wel zelf maken, maar daar gaat teveel tijd in verloren. De kasten zelf zijn eigenlijk op een dag klaar. De bleddens, de vlieggatschuiven en zelfs de voederbakken, heb ik ook alvast meegebracht. Eerste werk is nu het verven van de deksels en bodems om ze daarna in de bijenhal te stockeren tot volgend jaar. Een nieuwe kast kost me zo slechts 90 euro in plaats van de 147 euro voor een complete kast bij het Bijenhof.

zelfbouw kempische kastzelfbouw kempische kast

 

 

 

 

 

 

 

Van een buur nog enkele planten gekregen: een tiental hemelsleutels, een ganse kluit herfstasters en vier grote hibiscusstruiken met enkelvoudige bloemen. Stilaan raakt het eerste perceel van 30 aren volgeplant. Tenminste als de winter dit jaar niet zo streng is en ze eens een mooi groeiseizoen krijgen in 2013. Eenmaal goed ingeworteld, zullen ze niet meer zo snel  wegkwijnen. Vooral het eerste groeijaar blijkt cruciaal te zijn. Het perceel is voldoende vochtig, zelfs in de zomer. Het probleem is volgens mij eerder dat het  tijdens de winter enkele graden kouder is op die vochtige bodem.