3 augustus 2012

Zopas nog 45 potjes honing gevuld en etiketten op gekleefd. Voor de volgende 70 kg heb ik nog niet voldoende glazen. Ik heb nog ergens een voorraad liggen maar dat zijn verschillende types en dan is het niet gemakkelijk om telkens het juiste deksel bij het juiste glas te vinden. Ze worden wel weggezet met hun deksel opgeschroefd, maar na het afwassen met heet sodawater, zijn de deksels en de potten natuurlijk weer allemaal door elkaar geraakt. Als ik hier niet de tijd voor vindt, zal ik maar nieuwe potten bijkopen.

De honing die tijdens het jaar, uit de oude, inmiddels gesmolten, raten is gekomen, heb ik gebruikt om mede te maken. Deze honing gebruik ik niet zelf en hij wordt natuurlijk ook niet verkocht. Vermits ik de bijen deze honing ook niet wens te geven, is de enig overblijvende optie, de vergisting tot een smakelijke mede. De twee bidons van elk 10 liter staan nu sinds gisteren te gisten. Ik probeer dit jaar een zoete mede. Ik gebruik meer honing en een gistvoor zoete mede. Deze gist is niet in staat om de laatste restjes suiker te vergisten, waardoor de mede dus wat zoeter blijft. Door meer honing te gebruiken, kan natuurlijk ook het uiteindelijke alcoholpercentage wat hoger uitvallen.

In de serre rijpen de tomaten nu massaal. Ook de paprika’s beginnen rood te verkleuren. De citrusnboompjes staan nu in bloei. De citroen die op het terras staat, heeft nog geen open bloemen, maar wel zeer veel knoppen. De sinaasappel vertoont momenteel nog een bloemknoppen. Ik ben eens benieuwd. Ook de vijgenboom staat weer met een volle vruchtenkroon. Sinds het begin van de week verkleuren ze roodbruin.

In de tuin is het zwembad nu volledig opgeruimd. De kinderen zijn niet meer thuis en de pomp had het dit voorjaar begeven. We hebben het ganse bad afgebroken en naar het containerpark vervoerd. Ook de onderliggende chapelaag is weg. Hiervoor heb ik wel een drilhamer moeten huren. Een stuk van de chape is echter blijven liggen en is gebruikt als onderlaag voor een zitterras van bankiraitegels. De rest van de bodem is nu bedekt met 8 ton Gres d’Orval, een gele kiezel die wat doet denken aan dolomiet. De oorspronkelijke maaskiezels die naast het zwembad lagen, zijn eveneens verwijderd. Een deel van de bodem is dan beplant met 130 stuks prairieplanten, zoals kogeldistels en Echinacea’s. 26 verschillende soorten. Na 2-3 jaar zou dit een mooi bloementapijt moeten geven in de zomermaanden.

DSC_0103.jpg