10 augustus 2012: Zwerm bijen in Tessenderlo

De kasten aan het Waterbroek hebben eergisteren hun tweede behandeling met thymovarstrips gekregen. Ik heb nog een grote hoeveelheid thymovar en vermits ik niet genoeg Liebigdispensers had voor de behandeling met mierenzuur, heb ik ze maar een tweede kuur van 3 weken thymovar opgezet. De volken in Gerhagen mogen volgende week hun tweede reeks thymovar krijgen. Op deze manier kan ik de voorraad thymovar tenminste opkrijgen. De drie jonge volkjes uit de apidea’s zitten nu op 6 ramen en doen het prima. Dagelijks krijgen ze een honingpotje met een 1:1 suikeroplossing. Dit honingpotje staat naast het vulblok in het lege deel van de kast en met enkele drijvende kurken kan ik voorkomen dat er veel bijen verdrinken. De grote volken zijn bijna ingewinterd. Volgende week nogmaals een grote controle op broed en wegen van de kasten.

Deze namiddag kreeg ik een telefoontje van een jonge ongeruste vader. Een gigantische wolk bijen cirkelden in zijn tuin en zetten zich even later in een dikke bol in een druivenstok. Na eerst de kinderen binnenshuis te hebben opgesloten, had hij dan een imker gezocht en kwam zo bij mij terecht. De zwerm zat op een meter hoog en was echt gigantisch. Het grootste deel van de bolvorm kon ik vrij gemakkelijk in een plastic ton schudden en een half uurtje later waren al de bijen bij hun koningin in de ton gekropen. Even een gaasdoek erover en dadelijk mee naar huis genomen. Vermits het niet zo ver was en de tuineigenaar nog weg moest, heb ik niet gewacht tot ’s avonds. Thuisgekomen heb ik de zwerm dadelijk in een lege segenbergerromp gekapt. De wasramen heb ik goed nat gespoten en dan de ton er over leeggekapt. Het vlieggat van de kast dicht en de kast in de schaduw.. Vanavond heb ik even gekeken tussen de ramen en die zitten echt barstensvol. De ton had ik  laten staan en alle nog rondvliegende bijen, zaten nu rustig in de ton vermits  ze daar nog de geur van hun koningin terugvonden. De nieuwe kast heb ik dan in de rij gezet van de hal en het vlieggat half geopend. Via een plaat heb ik de resterende bijen uit de ton bij de kast gevoegd. Op het filmpje kan je zien hoe ze op een mum van tijd binnenlopen naar de rest van hun volk. De kast zit nu echt goed vol. Ik zal volgende week maar enkele waswafels gieten om eventueel een tweede bak te kunnen opzetten. Binnen 3 dagen krijgt de zwerm een beetje suikeroplossing 1:1 en worden ze ook behandeld met oxaalzuur tegen de varroamijt. Gelukkig heb ik volgende week mijn jaarlijks verlof gepland. Ik kan er dan wat tijd aan spenderen.