15 augustus 2012

Op de derde dag heb ik de zwerm gecontroleerd. Werkelijk een segenbergerromp vol. Ze waren volop bezig met het uitbouwen van de waswafels en het enige uitgebouwde raam had al veel eitjes in de cellen. Ik heb elk raam afzonderlijk even gelicht en de ramen beneveld met een 15% melkzuuroplossing. Ze kunnen er nu wel tegen.

De andere kasten heb ik even gewogen en ze hebben nu hetzelfde gewicht dat ze hadden met nieuwjaar. Het inwinteren is dus praktisch gedaan. Nu moet ik zaterdag nog de tweede thymovarstrips leggen en dan kan ik half september als ik ze weer verwijder,  het gewicht nogmaals controleren. Nog wat bijvoeren kan dan nog. Tot zolang blijft de lege voerbak op de kasten staan. En anders gaan de kasten dan onherroepelijk dicht tot begin december voor de oxaalzuurdruppeling.

Meerdere kasten vertonen nu baardvorming. De bijen hangen als een baard aan de vliegplank. Door de hoge temperaturen wordt het al gauw te warm in de kasten, terwijl vorige maand de bovenste bakken vol honing werden afgehaald. De bijen hebben nu echt veel minder plaats. Er zijn nog volop darren op de stand, dus ik houd het nog een beetje in de gaten.

Aan het waterbroek had ik het phaceliaveldje ingezaaid met mosterd en die groeit ondertussen enorm. Mijn zaaikunsten zijn niet echt wat ze zouden moeten zijn en het resultaat is er dan ook naar. Maar volgend jaar zaaien we weer en uiteindelijk doen we zo wel wat ervaring op.

Door de verbouwingen aan de praktijk tijdens mijn verlof heb ik nog niet veel tijd gehad om de standen verder op te ruimen, maar dat kan de volgende maanden ook nog.