14 juni 2012

Een korte update. Op 5 juni had ik een tuter en kwakers. Twee koninginnen laten inlopen en de andere doppen vernietigd. Controle op leg na 3 weken.

Op 6 juni heb ik de segebergers hun derde bak gegeven. Ik heb de bak onderaan geplaatst. De honing die al is binnengehaald kan in de bovenste bak blijven en de koningin kan afzakken naar onder. Zodra er enkele ramen zijn verzegeld, worden ze geruild voor waswafels.

Vermits ik vorig weekend niet thuis was, heb ik op vrijdag snel enkele controles gedaan. Twee darrenbroedige volken heb ik afgeslagen op een honderdtal meters en de kasten verwijderd. Het waren twee broedafleggers wiens koningin blijkbaar niet was thuisgekomen van de bruidsvlucht. Spijtig genoeg heb ik toen niet alle volken gecontroleerd wegens tijdgebrek. Vanmiddag vond ik bijgevolg een mooie voorzwerm in een jonge knotwilg. Het afgezwermde volk was een aflegger van begin mei. Pas 14 dagen geleden had ik hem een honingzolder gegeven en dat was vermoedelijk wat laat. Daar ik eerst toch niet van plan was om er honing van te winnen, heb ik de zwerm nu ook niet teruggezet op de kast. Ik heb hem op een echte antieke kempische kast gezet. Als de nieuwe koningin nu van een mindere kwaliteit blijkt te zijn, kan ik de oude nog altijd terugplaatsen. Maar volgens de vliegbewegingen aan de apidea’s zal ik geen gebrek hebben aan jonge koninginnen. Het is echt mijn bedoeling om de winterbijen te kweken met koninginnen van dit jaar.

Het phaceliaveld staat volledig in bloei en is een echt feestmaal voor de bijen. En vandaag heb ik de eerste lindenbomen in bloei gezien en geroken. Volgend weekend zal ik alle volken nog eens volledig controleren en de verzegelde honingramen weghalen. De honingramen die ik onlangs heb geslingerd leverden me 18 kg honing op die nu begint te kristalliseren. Nog enkele dagen roeren en dan kunnen we oppotten.

Vermits vorige week de grasmaaier kuren kreeg en geregeld afsloeg, heb ik nu de stap gezet naar een zitmaaier. Zondag ga ik van het voorspelde droge weer profiteren en hem eens uitproberen.

In de serre had ik vorige week rammenas, paksoi en chinese kool gezaaid. Ze zijn ondertussen goed gekiemd en reeds uitgeplant. De tomatenplanten groeien enorm en worden dagelijks aangebonden, gesproeid en van dieven ontdaan. Paprikas, pepers en aubergines groeien en bloeien ook prima. Meerdere potten basilicum leveren constant lekkere blaadjes. Deze maand groeit alles aan een rotvaart. We moeten alleen maar zorgen voor voldoende water en meststoffen. In de serre heb ik voor het weekend een druppeldarm geïnstalleerd. Vermits een echte te duur was, heb ik een gewone tuinslang geperforeerd en in de serre op de grond verankerd. De slang is verbonden aan mijn regenton en levert in deze regenachtige maand voldoende water om de serre van het broodnodige vocht te voorzien.