4 juni 2012

Vanmorgen nog een koningin uitgelopen in de couveuse. Ik heb ze in een kooitje geplaatst en in een broedaflegger gehangen die vorig weekend nog geen broed had en dus vermoedleijk moerloos was. Volgend weekend zal ik wel even controleren.

Ik had gehoopt dat mijn beste produktievolk pas binnen enkele dagen zou tuten en kwaken. Het was echter vanavond al zover. Het was vanavond echter geen weer om de kast te openen en naar doppen te gaan zoeken. Ik heb dan maar besloten om een Alley’s koninginnenval te plaatsen. Als ze morgen toch besluit om te zwermen, heb ik ze alvast gevangen. En moest het morgenavond beter weer zijn, kan ik dan ook nog de resterende doppen verwijderen. In het slechtste geval verwijder ik de val pas binnen enkele dagen en hebben alle koninginnen het tegen dan al uitgevochten. Eigenlijk is het eerder de bedoeling om een afkomende zwerm thuis te houden dan om de koningin te behouden. 

Door het slechte weer, te koud  en te nat, heb ik besloten om de apidekastjes niet thuis te plaatsen in de open lucht, maar ze op de stand bij mijn vader te verdelen onder enkele afdaken. Hopelijk is het binnen enkele dagen goed genoeg voor de bruidsvluchten. Er zouden namelijk nog 12 koninginnen op bruidsvlucht moeten binnen de 10 dagen. Indien dit echter problemen zou geven, moet ik in staat zijn om dit op te lossen vermits er ondertussen ook al 12 koninginnen aan de leg zijn.