3 juni 2012

Gisteren bij de controle bleken de meeste te controleren volken in het bezit te zijn van broed. Als dit volgende week wordt bevestigd en het broed is goed uitgebreid en aaneengesloten, mag de koningin blijven. Anders dient ze te worden vervangen. De produktiekasten die ondertussen allemaal een aflegger hadden gegeven, hadden allen mooie gesloten doppen die gisteren bijna klaar waren om uit te lopen. Ik had er alvast 6 uitgesneden en  in de couveuse gelegd als backup. Vandaag liepen er reeds 2 uit. Ik heb dan snel 6 apidea’s klaargemaakt met elk een pollepel jonge bijen die besproeid waren met 15% verdund melkzuur en heb er de 2 koninginnen laten inlopen. Vanavond had ik al een tuter en heb de kast dus helemaal doorzocht. Nog 3 koninginnen heb ik laten inlopen, enkele heb ik gedood en nog 3 mooie koninginnen heb ik meegebracht en in de apidea’s geplaatst. Er liggen nu natuurlijk nog enkele doppen in de couveuse die binnen de 3 dagen uitlopen en dan kan ik nogmaals enkele apidea’s vullen. Maar ik verwacht de volgende week nog tuters in de andere 3 produktiekasten. Er is een kast die duidelijk beter presteert en de extra doppen hiervan krijgen natuurlijk ook nog een herkansing in een apidea.

Couveuse met doppenbroedwarmte in couveuseuitgelopen koningin in couveuseapideas in saunacabine

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tijdens de controle gisteren heb ik ook de volledig verzegelde honingramen uitgehaald. Zodoende had ik gisteravond 18 kg honing geslingerd met 17% vocht.

honingoogstslinger en zevenslinger met honingramenslinger met honing