6 mei

aardappelveldje

Vanmorgen heb ik de aardappels aangeaard. Er stond wel enorm veel ‘on’kruid tussen. Natuurlijk zijn dit bijna allemaal bijenplanten, maar ik zou toch graag de rijen groenten en aardappelen iets zichtbaar houden. 

Tegen de middag heb ik dan de oude volken gecontroleerd en ze hebben allemaal meerdere gesloten doppen. Van de  broedafleggers die hier staan, heeft er een ook twee mooie doppen. De andere heeft er geen. Woensdag als ik de doppen ga snijden, zal ik een gans raam met doppen inhangen in de doploze  broedafleggers uit deze bakken. Het is natuurlijk geen weer om een bij door te jagen, maar toch valt het me op dat de volken met redcellen rustiger zijn dan de volken met een koningin. Het lijkt alsof ze wachten op wat komen gaat: een nieuwe koninginmoeder om het voortbestaan van hun volk te garanderen.

Vermits mijn eigen koningin vandaag een opendeurdag had te verzorgen in haar school, had ik ook namiddag wat tijd. Bij de tweede bijenstand heb ik dan maar het dak van de bijenhal verder vergroot. Er is nu plaats voor twaalf kasten. Tijdens de volgende winter plan ik een stellage om ze mooi te kunnen uitlijnen en een voorwand met polycarbonaatplaten.

bijenhal Boshuisbijenhal boshuisbijenhal boshuisbijenhal Boshuis