10 mei

couveuse met reddoppenkoninginnendop in couveuseGisteren grote doppencontrole gedaan. De 4 broedafleggers hadden allen 1 of 2 doppen en die heb ik zo gelaten. De oude volken waar de segeberger-afleggers mee zijn gemaakt, hadden allemaal massaal doppen en die heb ik op 1 dop gezet. Ik heb hiervan 2 doppen gebruikt om een apidea te voorzien. Het produktievolk waar ik een tussenaflegger van had gemaakt, had ook meerdere prima zwermcellen en hier heb ik er drie mooi kunnen uitsnijden om in een apideakastje te stoppen. De reddoppen die ik over had, heb ik in een couveuse gestopt. Ik ben eens benieuwd of hier nog iets van zal uitlopen. Als ze uitlopen, kunnen ze dienen om me te oefenen in het merken. De apidea’s zijn slechts een backup voor de 9 volken die momenteel een dop hebben en nu wachten op de geboorte van een nieuwe koningin. Ik heb de kleine kastjes nog tot morgenavond in de sauna gezet. Dit buitengebouwtje is goed geïsoleerd en donker. Een goed alternatief voor de kelder. 

apideaVan een produktievolk dat thuiskwam van de kersenbloei deed ik ook even een controle op zwermdoppen en vermits de koningin zich vlot liet begroeten heb ik er een aflegger mee gemaakt in een nieuwe bak. Dit weekend zou ik dit ook nog willen doen met de twee andere produktievolken. Dan zullen alle kempische kasten in gebruik zijn. Tenminste als er een weersverbetering is te verwachten valt binnen afzienbare tijd. Anders zou ik graag nog even wachten met deze afleggers. Ik ben eens benieuwd hoeveel leggende koninginnen we volgende maand gaan vinden. Hopelijk krijgen ze volgende week wat beter weer om de bruidsvluchten te houden.