Zwermalarm

Vandaag de wekelijkse controle gedaan bij de produktievolken. De segeberger had al enkele raampjes verder uitgebouwd en er was al broed aanwezig. Deze veger is dus gelukt. Toch letten op de voeding.

De kasten die van het fruit kwamen, hadden wel wat honing in de raten maar nog niks verzegeld. Als het weer zo slecht blijft, zullen ze hun kersenhoning wel zelf opeten. De broedafleggerjejs van dinsdag hadden elk toch een dop, maar die leek me eigenlijk vrij klein. Binnen enkele dagen nog eens kijken.

De produktievolken die zijn blijven staan de voorbije maand, hadden wel meer ramen uitgebouwd in de honingzolder maar ook nog niks verzegeld. De verrassing volgde echter in de laatste broedkamer. In dit volk was het darrenraam aan de onderkant niet meer uitgebouwd en op het volgende broedraam zat een mooie zwermcel met larve. Het tweede broedraam had echter al een gesloten zwermcel. Daarom vlogen de bijen natuurlijk zo op bij het werk in deze kast. Het was me al opgevallen dat ze hierbij niet agressief waren. Vermits de kast nog vol bijen zat, moest de koningin er nog inzitten. Vermits ik er niet in slaag om eitjes te zien, beperk ik mij tot het zien van larfjes en die waren er vorige week nog niet. De gesloten koninginnencellen zijn vermoedelijk dus pas gisteren of vandaag gesloten en de koningin zit nu gewoon te wachten op beter weer om te zwermen. Het slechte weer bleek dus een geluk bij een ongeluk. Ik heb dan maar besloten om alle ramen met broed af te slaan en ze in een andere broedbak te hangen. De bak is dan boven de honingzolder gezet en na een paar uur heb ik er een separator tussengeschoven en twee voerramen bijgehangen. De bijen die het broed gingen verzorgen, zitten nu gescheiden van het volk en gaan dit broed verder verzorgen. De koningin zit nu in de onderste broedbak met een pak lege raten. Ik had er nog enkele uitgewerkte en ik heb ze deze gegeven. Ze kan dus direkt verder gaan met leggen en het volk zal zijn zwermplannen wel opgeven. Vermits ik als beginneling nog niet het volste vertrouwen heb in de situatie, heb ik dan ook nog een zwermval geplaatst. Als de koningin dan morgen toch nog zou besluiten om te vertrekken, heb ik ze hierin natuurlijk gevangen. Dit is maar om mezelf een beetje gerust te stellen. Pas als ik binnen 4 dagen larven vind in de onderbak zal ik me echt gerust voelen. De doppen zijn echter zwermcellen en bevatten bijgevolg een koninginnenlarve van een betere kwaliteit dan de redcellen in de onderbakken van de oude volken. Ik zal daarom bij voorkeur deze gebruiken om de apideakastjes te vullen volgende week. Ik voel dat ik momenteel weer veel ervaring kan opdoen en verheug me dus al op voorhand. Spijtig voor de mensen die zitten te wachten op de nieuwe honing. Voor mij is de hoofdzaak het werken met de bijen en er uit te leren. Als door mijn geklungel wat minder honing wordt geproduceerd, neem ik dat er graag bij.