Darrenraat snijden

Vandaag heb ik de volken gecontroleerd. De twee produktievolken hadden een vol raam verzegeld darrenraat dat ik heb uitgesneden. darrenraat snijdendarrenraat snijdenDit darrenraat heb ik gekookt in regenwater en na afkoeling wordt het vuile water weggegooid. De bovenste laag was en de darrenpoppen heb ik ruwweg van elkaar gescheiden en de poppen aan de kippen gegeven. Het restant wordt nu nog eens gestoomd in een gaasdoek om de was volledig te scheiden van de laatste poppen en vervellingshuiden. De waswafel die ze hadden in het broednest was volledig uitgebouwd en ze hadden vol 5 ramen broed. In de honingzolder waren ze begonnen met de waswafels uit te bouwen en de bovenste cm van de oude honingramen waren al verzegeld. Aan dit tempo, zal binnen 14 dagen weer een darrenraam worden uitgesneden. Ik ga dan ook een raam met brias en een voerraam met wat stuifmeel uitnemen en als broedzuigeling opzetten. 

De twee produktievolken die naar de kersen zijn gebracht, worden morgen gecontroleerd.

De 4 oude volken van vorig jaar heb ik eveneens gecontroleerd. Ze hadden eveneens een vol raam met darrenraat uit te snijden. Tussen de kempische bak en de opgezette segeberger is een ruimte van enkele cm tussen de ramen en ook deze was opgevuld met darrenraat. Dit werd allemaal weggesneden. In 1 segeberger zat al verzegeld broed en de waswafels waren al deels uitgebouwd. Voor de rest was er al vrij veel honing opgeslagen in de segebergers, maar nog niet verzegeld. In 1 bak waren ze blijkbaar nog niet in de segeberger geweest. De kempische onderbak zag er toch niet slecht uit, dus dit komt nog wel goed. Het was ook de kast die het langst in de schaduw staat tijdens de voormiddag. De beste kast hier heb ik een nieuwe bodem gegeven. Deze bodem heb ik gekregen om deel te nemen aan het Limburgse mierenzuurproject. Tussen mei en juli wordt in deze bodem 5 liter verdund mierenzuur van 15% verdampt. Ten gepaste tijde zal ik hierover wel meer uitweiden. Binnen 14 dagen worden de segebergers afgezet op een eigen bodem en de koningin met nog enkele afgeveegde ramen uit de kempische onderbak meegeveegd. De kempische onderbak kan dan wellicht dienen voor de aanmaak van enkele broedafleggers. We zullen wel zien hoever we geraken. Ik ben in elk geval voorzien om 8 broedafleggers te maken dit jaar. Als ik dan ook nog een koninginnenkweekje kan opstarten, zou ik toch 16 volken moeten kunnen inwinteren dit jaar.

De eerste bladknoppen van de acacia zijn 2 weken geleden bevroren. Vandaag heb ik gemerkt dat er nieuwe knoppen komen gluren. Hopelijk is de bloei niet gestoord verder in het jaar. De laurierkers begint uit te lopen en zal wel herstellen van de vorstschade. Ook de Viburnum tinus zal wel herstellen. Ik heb echter ondervonden dat ik op die stand beter aanplant in het voorjaar in plaats van in het najaar. De voorjaarsaanplantingen doen het steeds veel beter dan de najaarsaanplantingen. Vandaag is me ook opgevallen dat het groot hoefblad, waarvan ik vorig jaar 2 plantjes heb geplant, ondanks slechts 1 bloemhoofd dit voorjaar, toch jong blad geeft over meerdere vierkante meters. Het lijkt er dus op dat deze aanplant de netels langs de beekoever wel zal kunnen overtroeven.