1 april

Vanmorgen -2°C. Bij het eerste licht bezig om het aardperenbed van vorig jaar op te graven. Ik heb de aardperen op een ander stukje terug gepoot. Op het gefreesde veldje, waar ik al phacelia heb gezaaid en enkele groenten geplant. Ook de aardappelen worden daar nog gepoot en de zonnebloemen. Zaterdag stonden er 6 dozen bloemenzaad te koop bij Aldi en heb ze alle 6 in huis gehaald. Ik ga ze daar ook nog zaaien. Hoe meer bloemen, hoe liever. De afsluiting met oude schapendraad ga ik vervangen met een mooi kastanjehouten hekwerk en hier worden geurerwten tegen geplant.

In de latere voormiddag, omstreeks 9.30u ben ik naar de maandvergadering gegaan van de Verenigde Taxanders. De voordracht handelde over zwermpreventie en was zeer leerrijk. Op de vergadering is ons een voorstel gedaan om een groepsaankoop te doen van voedersiroop en werden we voorzichtig gepolsd of we enkele kasten wilden leveren voor de kersenbloei. Ik ga voor 250kg voedersiroop en dinsdagavond vertrek ik met 2 kasten naar de kersen. We gaan dir toch eens avonturen. Ook het mierenzuurproject vraagt deze week nog even mijn aandacht. Het lijkt vrij druk te worden de volgende dagen.

Ik ben deze namiddag even naar de nieuwe hoofdvolken gaan kijken en omstreeks 16u vlogen ze voor de kast als bezeten. Allemaal jonge bijen die invlogen op de kasten. In de buurt, op de skimmias , de paardebloemen en de perzikbloesem, was de lucht vol van bijengezoem. Ook enkele treurige zaken gezien. In meerdere waterreservoirs dreven massa’s dode bijen. In de vijvertjes en grote drinkbakken heb ik stokken gestoken, waar dit nog niet was gedaan. Maar ook in enkele oude kookpotten, zelfs in de drinkbak van de kippen zag het zwart van de bijen. Waterhalen is voor de bijen blijkbaar een erg risicovolle taak. Toch zag ik ook een schaap plots verschrikt wegrennen van de drinkbak. Ook voor hen is drinken nu waarschijnlijk een serieus risico.