Paddentrek

De huispad is terug aangekomen! Vanavond zat de huispad weer op het terras. Vermits ik aan de zijkant van het perceel een toegangspoort heb voorzien, kon onze pad nu langs de gevel naar het terras. We hebben hem (of haar) in een emmer gezet en naar het vijvertje gedragen. Ik heb even gecontroleerd en hij is vorig jaar op 10 september uit de tuin vertrokken. Natuurlijk weet ik niet zeker of het elk jaar dezelfde pad betreft. Maar dat hij al jaren naar een klein vijvertje terugkeert, vindt ik toch een hele prestatie. 

Vanmiddag ben ik even naar de nieuwe produktievolken gaan kijken en het was daar een drukte van jewelste. Bijna elke bij was zwaar beladen met stuifmeel. Ik heb het vlieggat bij alle 4 dan maar volledig opengezet om het gedrang te voorkomen. Morgen ga ik de voorjaarscontrole uitvoeren. Ze krijgen eerst en vooral een nieuwe bodem. Hierna gaat er aan de linkerkant een darrenraam in en hiernaast hang ik 5 ramen met broed. Het volgende raam is dan een waswafel en hiernaast een sluitblok. De volgende 2 ramen zullen stuifmeelramen worden en nog 2 voederramen. Dan plaats ik een krant op het geheel en hierboven het koninginnenrooster. Dan plaats ik een honingzolder met in het midden 6 uitgewerkte ramen en aan de beide kanten 3 waswafels. Het is een manier die ik heb gehoord tijdens een vergadering vorig jaar en hierdoor wordt broedbeperking gekoppeld aan raatvernieuwing. Om morgen alles vlot te laten verlopen, heb ik vanavond de 24 waswafels ingesmolten na de ramen te hebben bedraad.

De oude produktievolken ga ik pas volgende week controleren en dit combineren met het opzetten van de segebergers.