Voorjaarscontrole

Deze namiddag bij mooi weer de voorjaarscontrole uitgevoerd. De jonge volkjes hebben 3 tot 5 ramen met broed. Ze zijn nu opgezet zoals gisteren beschreven. Misschien is het nog te vroeg voor een darrenraam en misschien is het vulblok tussen het broed en de voerramen ook geen goed idee. Het wordt echter al jaren toegepast door somige imkers die hier goede resultaten mee halen. Ik ga natuurlijk volgende week al een controle toepassen. Het darrenraam en het vulblok kan ik nog steeds vervangen door een voerraam. Ik had er namelijk enkele op overschot die ik heb weggehangen in een broedkamertoren. Ik verwacht echter geen problemen vermits er volgende week mooi weer wordt voorspeld. In elk geval zitten de volken nu in een kleinere ruimte die ze beter kunnen opwarmen en de broedbeperking op 6 ramen is zo ook al een feit. In twee kasten heb ik een mooie  koningin mogen begroeten. Heel statig schreidde ze over de raat. Ik had er niet naar gezocht, doch kwam ze eerder toevallig tegen bij het samenhangen van de ramen met broed. Twee bodems die ik al had geerfd, blijken te rot om verder te gebruiken. Ik ben na de controle naar de imkersshop in Heusden gereden voor de vierde segeberger en heb er ook maar 2 kempische bodems besteld. Ik ben dan klaar om dit jaar 8 jonge volkjes op te zetten.

Nu morgen is de plantenruildag van de imkersvereniging ‘De Verenigde Taxanders’. Ze gaat door vanaf 14u op de koer van de Technische School te Tessenderlo aan de Heilig Hartlaan.  Ik heb mijn plantjes allemaal klaar en vanaf 11u staan we al klaar om alles klaar te zetten.