Isolatie bijenkast

Gisteren ben ik de produktievolken eens gaan controleren. Ze zaten allemaal vrij diep in een stevige wintertros. De plastic die ik onder de dekplank heb liggen is toch een gemak. Ik kan nu de dekplaat opheffen en zonder schrik te hebben dat de bijen het te koud krijgen, een blik werpen op de tros.Volgens de mul op de bodemplaat is er nog niet veel broedactiviteit. Maar de huidige vrieskou zou het prille broedbegin wel eens kunnen vernietigen en daarom heb ik vandaag de deksels geisoleerd met een dikke plaat isomo. Ik heb eveneens de eerste twee krokussen gezien voor de bijenhal. Ze stonden weliswaar nog niet volledig open, maar als het een volgende keer vliegweer is voor de bijen, hebben ze wellicht al wat te halen. Eind deze maand worden de kasten weer gewogen en naar mijn gevoel is dat het belangrijkste evenement van het vroege voorjaar. En niet de eerste voorjaarsinspectie in maart. Als het gewichtsverlies op dat moment te groot zou zijn, moet ik klaarstaan met extra deeg om bij te voeren. De explosieve bevolkingsgroei van een bijenvolk in het voorjaar is vooral hiermee gebaat volgens mij. Je kan maar warmte produceren als je voldoende brandstof ter beschikking hebt.

Een gedachte over “Isolatie bijenkast

Reacties zijn gesloten.