kastcontrole

Vandaag de kasten aan een snelle controle onderworpen. Bij de produktiekasten heb ik de lege liebigdispensers verwijderd. Na een week waren de papiertjes zelfs droog. De liebigdispenser zou 10-15ml mierenzuur moeten verdampen per dag. De 100ml is dus zeker efficiënt geweest. De temperaturen hebben natuurlijk goed meegewerkt deze keer. En het resultaat was al duidelijk op de varroalades.Er lagen zeer veel mijten. En in de volgende weken zullen er nog veel mijten vallen die nu dood zitten in het verzegeld broed. Wat deze volken betreft is het seizoen voorbij. De weging die ik nu elke week nog doorvoer zal me laten zien of ik in september nog wat dien bij te voeren. Maar de volgende week kunnen ze nog veel zelf ophalen. De phacelia bloeit en nog zeer veel kruiden, zoals het koninginnenkruid, de reuzenbalsemien en de canadese guldenroede. De klimop en de asters moeten zelfs nog beginnen. Ik heb deze week ook nog enkele buxussen uit de tuin verplant naar de bijenstand, enkele heidestruikjes en een Anna Polownaboom die ik heb gekocht in Florina te As.

Ook de jonge volken heb ik vandaag even open gehad. Alleen volk 8 en 10 hebben nog niet alle 10 ramen uitgebouwd. Verzegeld voer hebben ze blijkbaar al veel. Als de temperaturen vanaf woensdag inderdaad tussen de 20 en 25°C blijven hangen, ga ik de thymolplaatjes opleggen. Daarna kunnen ze nog enkele kilo’s suiker bij opslaan voor de winter en dan zijn deze ook klaar tegen eind september.

Op vrijdag heb ik met mijn vrouw en mijn vader het dak van de operatiekamer en de recovery vervangen. De golfplaten vervangen door ecopanelen. Vermits het de ganse week een beetje koffiedik kijken was wat regen betreft, hebben we besloten op 1 dag de platen te vervangen en de zoldering later te doen van binnenuit. Dat kan nu door de geïsoleerde ecopanelen zelfs in de wintermaanden gebeuren. 

Op zaterdag zijn we dan naar de rommelmarkt van Temploux gereden en hebben we onze verzameling Ricardglazen en karaffen weer wat kunnen aanvullen. temploux, ricardDeze markt doen we elk jaar met veel plezier. Na een rondgang tussen de vele kraampjes ben je 4 uur zoet geweest en echt niet meer in staat om pap te zeggen. Als je iets interessant opmerkt, kom je echt niet meer terug aan dezelfde kraam. Beslissen doe je dus direkt. Deze markt is gespreid over 2 dagen maar de beste zaakjes doe je natuurlijk de eerste dag. Ooit hebben we de rondgang nog eens herhaald op zaterdagavond. Zeer leuk, met een zaklamp tussen alle voorwerpen snuffelen, maar die wandeling had toen nog eens 5 uur geduurd. We heben dan tot ’s morgens in de wagen geslapen alvorens naar huis terug te rijden. Tegenwoordig doen we de rondgang maar één keer meer.

En vanaf morgen zit mijn verlof er op en beginnen we aan de drukste dag van het jaar. Dringende zaken werden afgehandeld door een collega, maar veel klanten wachten gewoon tot de eerste dag dat ik terug ben.