Varroabehandeling jongvolken

Vandaag controle van de jongvolken gedaan en de thymovarplaatjes opgelegd. Het eerste raam van het eerste volk dat ik uithaalde bevatte 2 mooie koninginnedoppen. En ze waren gesloten. Even nadenken… Het waren mooie zwermcellen op de rand van het raam. Ook de 3 volgende ramen hadden enkele mooie gesloten doppen. Ook op de randen en onderkant van het raam. Nergens was een eitje of larve te vinden. Er zaten ook minder bijen op de raten dan ik normaal zou verwacht hebben. De koningin was dus weg! En ze was niet vervangen door een ontevreden volk en ze was ook niet per ongeluk geplet door mijn acties. Het waren duidelijk geen redcellen! De koningin heeft ze zelf belegd en is vertrokken toen ze werden gesloten op de 9de dag. Verdere controle: nog veel verzegeld broed, veel voer en ook nog ruim darren aanwezig. Ik heb dan 2 mooie doppen breed uitgesneden, ramen teruggeplaatst, de thymovarplaatjes gelegd en de voerbak nog eens gevuld. De 2 doppen had ik nu alvast als een volgend volk ook een probleem had. Dit bleek niet het geval te zijn. Allemaal eitjes, larven, en veel verzegeld broed. De thymovarplaatjes gelegd en en de voerbakken gevuld.

Ik heb hierna de 2 doppen geopend en er zat in beide een mooie volledig getransformeerde koningin, maar nog volledig wit op de ogen na. Binnen hooguit enkele dagen, als de eerste jonge kongin uitloopt, zal ik een tuter en kwakers mogen verwachten. Dan kan ik de andere doppen nog uitsnijden. Een nazwerm van dit jonge volk zou een veel te grote aderlating zijn. Enfin, we zullen dit als een test beschouwen en verder afwachten. Omstreeks half september kan de jonge koningin al aan de leg zijn. Kijken om te leren dus…