Einde inwintering in zicht

Gisteren hing bij volk 4 een ‘baard bijen’ aan de vliegplank ter grootte van een voetbal. De kempische kasten met hun 12 ramen worden normaal op 1 bak ingewinterd en ook vroeger bij mijn schoonvader heb ik dit verschiijnsel dikwijls waargenomen bij het inwinteren. De bijen zijn na de honingoogst immers hun 2 honingbakken kwijt en ze moeten noodgedwongen op de resterende 12 broedramen gaan samenhokken. Het was ook vrij warm gisteren en ook de vliegplank zelf zat vol met waaierende bijen. Deze waren druk doende de ventilatie in de kast te regelen om het voer in te dampen en/of het broednest iets af te koelen.

Ik was natuurlijk toch geïntrigeerd door dit spektakel maar had het al vroeger gezien en dit stelde me enigermate gerust. Vanavond echter hadden ze bijna niet gegeten en zaten er ook weinig bijen in de voerbak. Volk 2 en 3 hadden hun bakje wel mooi leeggegeten, volk 5 had nog een bodem ingelaten. Ik heb alle voerbakken gevuld en toen bak 4 opengedaan. De ganse bak barstte van de bijen en aan de ramen die ik heb opgelicht, hing nog een tros bijen die me deed vermoeden dat de ganse bodem ook barstensvol zat. Wat de ramen zelf betrof: de 2 buitenste ramen langs beide zijden waren volledig verzegeld met voer en de 8 middenste ramen zaten vol broed in alle stadia, langs boven omgeven door een dikke rand voer van 4-5 cm. Ik zag zeer veel stuifmeel in alle kleuren en op de randen van het broed ook nog een brede rand lege cellen. De koningin was dus nog aan de leg want er waren eitjes. Ze had nog plaats om verder te leggen en er was blijkbaar al voldoende voer. Ik heb de kast maar snel terug dichtgedaan. Ik heb ze niet gewogen omdat een bij het leuk vond om in de pijp van mijn short te kruipen en me te trakteren met haar kamikazedaad, maar deze kast woog over een paar dagen al 13 kg en ze hadden nu zichtbaar genoeg.

Thuis in mijn documentatie gesnuffeld en bleek dat de zwaarste kast op 1 januari ook maar 17 kg woog (aan de achterkant) en op 1 februari 18kg. Ergens vond ik dat het aantal ramen in de kast maal 1,5 kg voer per raam zou moeten volstaan. Ze zouden dus 12 x 1,5= 18kg voer moeten krijgen. Vorige maand woog de lichtste kast 8kg (vermoedelijk bijna leeg) en in februari woog de zwaarste kast 18 kg. Dit wil dus zeggen een kast zonder voer van 16 kg en een kast vol voer van 36 kg. Volgens die berekening zouden ze dus 20 kg voer kunnen hebben. Sommigen spreken ook van 14 kg suiker om ze in te winteren. Dit zijn allemaal getallen om als beginneling van te duizelen en hoe moet het nu juist? Ik heb momenteel echter al 9 dagen gevoerd en ze hebben dus al 18 liter suikerwater 3:2 gekregen of 13,5 kg suiker. Ik had gerekend op 20 liter op 10 dagen  en blijkbaar is kast 4 al voldaan. Wellicht geven de andere kasten binnen enkele dagen ook het signaal dat het genoeg is geweest. Ik ga ze in elk geval niet zwaarder voeren dan 18kg met de unster. Ik hoop echter wel om binnen enkele jaren betere voorspellingen te kunnen maken aan de hand van het kastgewicht. Want: … Meten is weten!

Een gedachte over “Einde inwintering in zicht

  1. Gisteren ook baardvorming gezien aan de vliegplank van mijn productievolk. Niet zo groot als een voetbal, eerder een tennisbal.Ik had de kast bij de zomeroogst wat afgeroomd door een kunstzwerm te maken door al de bijen van de honingkamer af te vegen samen met 5 voedselramen met opzittende bijen. Mijn kleine kast (broedaflegger van in mei) :die waren enorm aan het ventileren. Bij het opendoen van de kast rolden ze enigsinds langs de randen eruit en er was ook baardvorming aan de ramen. Op één raam na zat alles vol. Ik ga ze slechts 2 l siroop geven.Misschien is er binnen een maand wat meer plaats in de kast…

    Like

Reacties zijn gesloten.