kruiden voor chinchilla’s

Binnenkort komen de nieuwe chinchilla’s en ik verzamel alvast enkele kruiden om te laten drogen. kruidenhooiHet gaat dan om berkenblad, brandnetels, duizendblad, groene haver, kamille, klaver, madeliefjes, meidoorn, pepermunt, venkel en weegbree. Zodra alles goed droog is, wordt het iets kleiner geknipt en fris bewaard voor de wintermaanden. Naar het schijnt mag een chinchilla niet veel vochtig groenvoer krijgen en daarom krijgen ze allerlei groenvoer gedroogd. Ook gewoon hooi moeten ze continu ter beschikking hebben.

 

 

zaden drogenHet is nu ook het moment om zaden van allerlei planten te verzamelen. Ik heb dan ook altijd zakjes bij tijdens de wandelingen. Dat is het voordeel als je met een hond gaat wandelen. Ook deze zaden worden nog wat verder gedroogd om rechtsstreeks aan de bijenstand te worden uitgezaaid of later in kweekbakjes.

 

 

 

Hoornaar, Vespa crabro, venkelZodra de venkel bloeit, is het makkelijk om foto’s van een hoornaar te maken. Blijkbaar zijn ze verzot op deze bloemen. Tientallen vinden we elk jaar in de kruidentuin. Deze rustige wespen zijn zelfs niet in het minst opgejaagd door mijn nabijheid. Met de gewone wesp zou deze foto wellicht niet lukken. Het is gewoon hun grootte die deze wesp zo angstaanjagend maakt. Net zoals de bij is deze wesp niet agressief bij de voedselverzameling. Hun nest verstoren is natuurlijk niet zo’n goed idee, maar als ze fourageren zijn ze helemaal niet gevaarlijk.