Verzorging broedafleggers

Vandaag heb ik de broedafleggers bijgevuld tot 10 ramen. Ik heb er 2 tot 4 waswafels bijgehangen. Mochten ze eind deze maand de ruimte nodig hebben, krijgen ze er nog 2 bij en anders blijft die ruimte voorzien voor 2 sluitblokken ter isolatie in de winter. Vermits ik nu geen honingpot met drijfkurken meer kon plaatsen naast de ramen in de kast, heb ik een voerbakje op de dekplank gezet. Ik voer nog 2 x per week ongeveer een halve liter suikerwater in een 1:1 verhouding. Deze dunne siroop wordt gebruikt ter vervanging van binnenkomende nectar als het weer niet mee zit en houdt de koningin aan de leg. Het zou wel kunnen dat ik meer moet gaan bijvoeren, vermits de volken ook groter worden. Alles hangt natuurlijk af van het weer en de plantenbloei.

Op de bijenstand staat de gele zeepboom, de Koelreutera panniculata, die ik dit voorjaar heb geplant, in bloei. Weliswaar slechts enkele bloemschermen, maar toch al een fijn begin. De regen die vorige maand is gevallen, kwam toch maar net op tijd. De meeste aanplantingen van dit voorjaar, hebben hun bladeren laten verdrogen. Ze vertonen nu wel allemaal nieuwe scheutjes uit hun bladknoppen. Het gras afrijden wordt een risicovolle bezigheid. Vandaag al twee wespennesten gevonden in de grond. Zolang ze mij niet storen, mogen ze blijven. Ik heb wel een paaltje in de grond gestoken naast hun uitvliegopening om ze niet per ongeluk te verontrusten.