De familie torenvalk

Vanmorgen aan de bijenstand, even na 8 uur, was er plots een lawaai van jewelste. Enkele vogels krijsten enorm. Het leek alsof een ganse familie ruzie had. Even boven de toppen van de canadapopulieren cirkelden 4 torenvalken rond elkaar en zij waren de oorzaak van het kabaal. Het was me al opgevallen dat de laatste dagen bij aankomst aan de bijenhal, telkens enkele jonge torenvalken opvlogen. Ik heb me er even in verdiept en snel bleek de reden van de zogenaamde ruzie. De jonge vogels zitten in de toppen van de canadapopulieren te wachten tot de oudervogels langskomen. Op dat moment vliegen ze op en krijsen ze rond hun ouders in de hoop dat ze wat eten krijgen. Zodra de oudervogel weg is, gaan ze terug op hun tak zitten te wachten en stoppen ze met krijsen. Een paar minuten is het dan doodstil en het valt dan pas op dat er geen andere vogels te horen zijn. De kleine zangvogels in de struiken houden zich nog enkele minuten doodstil alvorens hun ochtendconcerten voort te zetten. Even later passeert dan weer een ouder van de torenvalken en het kabaal herbegint.

Toen ik even later met de stetoscoop aan de bijenkasten wou luisteren naar het inwendig gegons, bleef alles doodstil. Die oude stetoscoop hangt gewoon in de bijenhal om snel even te luisteren. Voor de tweede keer op enkele weken zijn de oordopjes nu dichtgebouwd door een metselbij. Ik ga ze niet meer vernietigen. Deze bij verdient mijn respect voor haar inventiviteit en ik ga de stetoscoop tot volgend voorjaar gewoon laten hangen. We leggen ons oor dan maar tegen de kastwand. 060711 016.jpg