Sint Jansolie

Gisteren ook nog een nieuwe lading Sint Jansolie gemaakt. Een plasticzak vol bloemhoofdjes van het Sint Janskruid heb ik volledig ondergezet met anderhalve liter olijfolie. In een gesloten glaze bokaal blijft dit nu ongeveer een maand op de vensterbank staan. Hierna wordt de rode olie gezeefd en die wordt door ons gebruikt tegen zonnebrand. ’s Avonds voor het slapengaan wrijven we de verbrande huiddelen ermee in en een rustige nacht is verzekerd.

We hebben voor in de tuin een muurserre besteld die geplaatst zal worden in augustus. Om hiervoor plaats te maken, zijn we een stukje tuin aan het egaliseren. Enkele planten kregen een nieuw plaatsje in de tuin en enkele gingen naar de bijenstand. Twee buxusplanten, enkele schoenlappersplanten en een grote Skimmia. De zuilvormige sierkers is naar de kachel verwezen. Deze gigant werd al  jaarlijks op 3 meter ingekort. Ook de zwarte moerbei moet er nog aan geloven en de laurier. De laurier zal ik zeker nog proberen te verplanten en te stekken.Hij heeft al jaren, soms maar op het nippertje, de winters overleefd en levert verse laurierblaadjes in overvloed. Wat ook nog dient te worden verplant is de buxushaag, doch hiermee probeer ik te wachten tot er enkele regendagen worden gegeven in juli. Het afvalhok wordt ook elders opnieuw gebouwd. Dit hok van 2 x 1,5m dient voor de vuilniszakken, het oud papier en glas.

030711 031.jpg