Zoutelectrolyse in zwembad

Sinds 2005 gebruik ik reeds zout in het zwembad in plaats van allerlei scheikundige rommel. Chloortabletten, pHmin, pHplus, uitvlokkers en allerhande teststrips. Het kon gewoon niet op, en constant was je aan het meten en bijvoegen. Elk jaar weer was ik blij dat ik met zuiver water kon herbeginnen. Was ik tenminste weer eventjes van die rotzooi af. Op de duur wist je niet meer hoeveel vrij chloor of hoeveel gebonden chloor er in het water zat. Had je wel de juiste teststrips om de juiste chloor te meten? En wat als het weer omsloeg, of je een paar dagen weg ging: erwtensoep!

Dit is nu al enige jaren gepasseerd. Het zoutgehalte in mijn zwembad, 3 kg per 1000L water, is lager dan zeewater, en lager dan traanvocht. Toch buffert het zodanig dat ik op de voorbije 5 jaar nog nooit de pH heb moeten aanpassen. Door het zoutelectrolysetoestel, dat na de pomp is geplaatst, wordt het zout omgezet in chloor dat na zijn ontsmettende werking te hebben volbracht, terug wordt omgezet tot zout. Door deze chloorproduktie is in het voorjaar na 3 dagen het water weer kristalhelder. Dit jaar echter bleef het toestel de melding geven dat er te weinig zout in het water was voor electrolyse. Zelfs de reiniging van de electrolysecel gaf geen beterschap. Ik heb het toestel dan maar vervangen. Vorige vrijdag een nieuw besteld en betaald online en vandaag geleverd. 

Vooraleer op te merken dat een vervanging na 5 jaar toch wel erg snel is. Mijn toestel is een toestel van Intex en heeft 200 euro gekost. Het nieuwe, identieke, dat ik vandaag heb ontvangen kostte 245 euro. Twaalf jaar geleden betaalde ik voor het pakket chemische onderhoudsprodukten ook enkele duizenden franken per jaar. Ik heb natuurlijk ook even naar de concurentie gekeken en de prijzen voor de electrolysetoestellen  schommelen tussen de 800 en 2600 euro. Vermits er eveneens zeer veel vervangcellen worden aangeboden voor alle merken, veronderstel ik dat die ook na enkele jaren dienen te worden vervangen. Deze vervangcellen kosten al snel 400 euro. Dat werpt toch wel een ander licht op de 245 eurodie ik heb betaald voor het ganse toestel. Al moet het dan ook regelmatig worden vervangen. Als het morgen is aangesloten, zal ik even een paar foto’s posten.

2 gedachten over “Zoutelectrolyse in zwembad

  1. Ik heb vorig jaar het bad van 27000 liter afgebroken wegens een versleten liner en kinderen die de deur uit waren. Het electrolysetoestel was van intex en dit heb ik verkocht. Ik was er in elk geval zeer tevreden over.

    Like

Reacties zijn gesloten.