zoutelectrolyse

Zojuist het nieuwe toestel aangesloten en blijkbaar zijn er wat verbeteringen aangebracht. Het toestel bevat nu ook een boostmogelijkheid met koperionen. Volgens de meegeleverde teststrips is het kopergehalte in mijn zwembad te laag (kan ook niet anders, want er is nooit koper toegevoegd) en ik heb daarom de boostcyclus maar eens opgestart. Het effect zullen we binnen enkele dagen wel merken als de laatste algen op de bodem zijn verdwenen.

Na de skimmer stroomt het water eerst door de voorfilter van de zandfilter die 60 kg fijn zand bevat. zandfilter, zwembad

Via de 6wegkraan, kan ik hier regelmatig een zogenaamde backwash en reiniging uitvoeren, via een vaste leiding die is aangelegd naar de riolering.

Dit zandfilter met zijn pomp wordt gedurende 8 uur draaiende gehouden aan nachttarief. Hiervoor dienen de contactdozen die zijn aangesloten aan de schakelklok.

De electrolyseeenheid die na de pomp en de zandfilter als laatste in de leiding is ingebouwd, heeft een eigen timer en krijgt zijn stroom van een contactdoos zonder schakelklok. Ik moet er natuurlijk wel voor zorgen dat de pomp langer draait dan de electrolysecel. De electrolyse werkt in mijn geval 3 uur, dus merkelijk korter dan de pomp.Zonder stroming zet de electrolysecel zich namelijk niet in gang. ’s Morgens als alle apparaten stil liggen, kan dan wel worden gecontroleerd aan de hand van het display of er een foutmelding is. Het toestel geeft namelijk een foutcode als er geen stroming was, als er te veel of te weinig zout aanwezig is, waarna er kan worden gereageerd. De voorbije jaren heb ik nooit een melding gehad dat het zoutgehalte te hoog was. In principe gebeurt dat ook alleen als er door extreme hitte teveel water verdampt. Door bijvullen met leidingwater lost dit zich dan zelf op. Als er te weinig zout is, dient er te worden bijgevoegd. Dat heb ik meestal eenmaal per jaar te doen. Er wordt dan bijgevuld met 30 kg zout. Bij de opstart is er 100 kg ingevoerd. Na 2 seizoenen heb ik wel telkens het water van het zwembad volledig vernieuwd en weer gevuld met vers leidingwater en 100kg zout.zoutelectrolyse, zwembadschakelbord, zwembad