Melkzuur

De eerste broedafleggers van april zouden nu broedloos moeten zijn met een pas bevruchte koningin. Ik heb vandaag de ramen, 4 per volk gesproeid met een 15% melkzuuroplossing. Deze behandeling kan alleen worden gebruikt tegen de varroamijt in een broedloos volk, vermits het niet in het verzegeld broed terecht komt. In vergelijking met oxaalzuur of mierenzuur, zou het werken met melkzuur een stuk minder gevaarlijk zijn. In elk geval heb ik handschoenen aan, draag ik een bril en heb water bij de hand. Ik gebruik 5ml per raamkant. Door de plantenspuit te testen in een maatcylinder weet ik dat ik 5ml spray per 3 tellen. De 4 broedafleggers van 10 dagen geleden, heb ik ook even opengedaan. Ze hebben elk 2 à 3 mooie gesloten doppen. Binnen 3 weken kunnen deze ramen, die dan ook volledig broedloos zijn, ook worden gesprayed met melkzuur.

Het zwembad bevat momenteel kristalhelder water. Gisteren bij 18° en vandaag bij 20° enkele baantjes getrokken. Datdoet weer deugd. De boostbehandeling heeft ca. 18u geduurd. Vanavond zet ik de electrolyse aan om 22.30u. De filterpomp draait vanaf nu van 22.00u tot 06.00u. En bij deze temperaturen dient de electrolyse 3 uur te werken. Dit kan dus allemaal tijdens de daluren van het electriciteitstarief.