Mooie zonnige dagen

Eindelijk heldere dagen, wel koud, maar normaal voor de tijd van het jaar. De zon doet deugd. En niet alleen op ons vel. Ook de bijen genieten er van. De krokussen staan nu mooi open.

krokusbloeibij op krokusDeze bij heeft anderhalve minuut met haar kop naar beneden in de kelk gezeten. De voorraad nectar moet haar echt deugd hebben gedaan. Ik zag wel weinig bijen met stuifmeel binnenvliegen omstreeks 14u. Wellicht geeft de krokus weinig stuifmeel op dat moment. Morgen eens wat later op de dag gaan controleren.

 

 

winterakonietDe winterakonietjes in de tuin hebben zich toch weeral goed uitgezaaid. Zo wordt een tuin jaar na jaar mooier. En voller!

 

 

 

 

hazelaar, vrouwelijke bloemDe vrouwelijke bloempjes van de krulhazelaar gingen gisteren ook open. Onooglijk klein, maar toch nog altijd beter te vinden dan de nootjes in augustus. Tussen al dat krullend takkengeweld vol bladeren, zijn de nootjes immers moeilijk op te merken.

 

 

 

Zondag bij Florina in As een struikje meegebracht voor de bijen: Caryopteris x clandonensis – Grand Bleu ‘inoveris’. Met zo’n naam moet de plant wel spectaculair zijn. De baardbloem of Blauwe Spirea zijn andere benamingen die ik heb gevonden. De struik wordt ongeveer 1 meter hoog en bloeit met blauwe bloemen vanaf augustus. Dat zou prima moeten zijn voor de bijen. Het zijn vooral de laatste bloeiers in de natuur die zo belangrijk zijn om onze bijen goed door de winter te helpen. Om deze reden zoek ik momenteel naar de bijenboom, Tetradium danielli of Euodia hupehensis. Ook een fantastische bijenplant. Ik heb de bijenboom van mijn schoonvader vorig jaar verplant, doch een omgevallen canadapopulier heeft hem in het voorjaar doormidden geslagen en ik geloof dat hij nu helemaal dood is. Een bijenboom zou pas na 10- 15 jaar bloeien en om die reden had ik hem verplant. In het Genker plantencentrum heb ik er enkele zien staan voor prijzen rond 35-45 euro. Deze waren al vrij groot, maar ik ga toch nog even verder zoeken.