Imkercursus

Gisteren de derde les van de imkerscursus: Biologie en anatomie van de honingbij. Dit was natuurlijk niets nieuw, maar het gaat om de intentie. Ik ga élke les volgen én het examen afleggen. Ondertussen weer enkele nieuwe imkers gesproken en leren kennen. Ook dit is een belangrijk deel van het verenigingsleven.

Ik ben vandaag nog eens gaan kijken naar de bijenstand en zelfs bij dit overtrokken weer vlogen de kasten alle 4. Alle aanplantingen zijn momenteel aan het botten. Ik heb daarom even het lange gras en de natte bladeren verwijderd van de border. Die jonge aanplant wordt nu tenminste niet verstikt door het dode gras. Deze bedekking zal wel beschermen tegen vrieskou; maar door de natte ondergrond zouden de plantjes ook wel eens kunnen verstikken. En al dat plantenafval van vorig jaar zou toch maar dienen als bemesting voor de netels en distels. Het is wel veel werk, maar als ik bekijk hoe dit stukje grond van 30 are voor 2 jaar gans was overwoekerd met netels en distels, zijn we toch al ver gevorderd.

De nestkastjes heb ik ook gereinigd. Alle kastjes waren binnenin serieus vervuild met vogeluitwerpselen. Ze zijn dus in de winter allemaal gebruikt. Dat voorspelt veel goeds.

Thuis zijn ondertussen de perelaars en de rozen gesnoeid. Ik heb nog wel een berg liggen die moet worden gehakseld zodra het weer droger wordt. De appelboom, een Golden Delicious die was aangetast door kanker, heb ik verwijderd. Ook de Hypericumstruik heb ik tot op een 15tal cm weggesnoeid.