Reinigingsvlucht

Vanmiddag 12 graden en het zonnetje schijnt recht op de vliegspleet van de bijenkasten. Dat is het moment voor een reinigingsvlucht. De bijen hebben nu eindelijk de mogelijkheid om even snel buiten te komen en hun lichaam te ‘reinigen’. Gedurende de winter, als de bijen in een dichte tros zitten, houden ze hun ontlasting op. Dit doen ze om hun woning zuiver te houden en zodoende ziektes te voorkomen. Maar nu ze even buiten kunnen, doen ze dit massaal.

In vroegere tijden, voor de komst van de droogkast en de uitwerkende vrouwen, was deze eerste zonnige dag ook het moment om massaal de lakens te wassen en buiten aan de lijn te drogen. Dit leidde dan tot serieuze woordenwisselingen tussen de vrouw des huizes en de imker. De, smetteloos gewassen,witte lakens hingen dan aan de draad, besmeurd met gele vlekken. Gele vlekken, veroorzaakt door de plots uitvliegende stuifmeeleters. Heden zien we dit niet meer zo vaak. Maar hopelijk heb je toch nog ergens een potje honing van vorig jaar bewaard. Als zoenoffer voor de gele vlekken op buurmans auto.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s