De bijenvolken voorzien van noodvoer

Momenteel is er dan toch nog een winterprik bezig met temperaturen rond het vriespunt. De voorbije weken waren echter zo zacht dat er geregeld bijen uitvlogen. Dan zitten de bijen natuurlijk niet op tros en zijn ze vrij actief in de kast. Op zulke momenten verbruikt een bijenvolk extra energie.En dan zou het zo wel eens kunnen dat ze binnen enkele weken met een voedseltekort zitten. Bij mooi droog weer gaat de hazelaar nu volop in bloei maar die levert voor onze bijen alleen wat stuifmeel en geen nectar. Het moet dan ook tegelijk warm genoeg zijn voor de bijen om uit te vliegen en dat stuifmeel te gaan halen. De vroegste wilg bij mij in de buurt bloeit rond 20 maart. Pas dan kunnen de bijenvolken zelf voldoende nectar ophalen. Maar ook dan moet het weer meewerken. Meer dan 12 graden en niet teveel regen. Er zijn heel wat voorwaarden te voldoen om een bijenvolk goed door de winter te halen. Bij lange strenge winters zal hun voorraad wel volstaan maar de voorbije winters met slechts enkele korte winterprikken worden anders ervaren. De bijentros wordt geregeld wakker en verbruikt dan teveel energie.

Ik los dit probleem op door vanaf januari bij te voeren met suikerdeeg. Zolang het volk genoeg eigen voorraad heeft zal het dit suikerdeeg niet snel aanspreken, maar bij een dreigend tekort beginnen ze er wel aan. Ik voorzie dus elk bijenvolk van een half pak suikerdeeg. Dat is dus 1,25 kg. Door regelmatig even het deksel op te heffen kan ik het verbruik dan inschatten. Is het pak leeg, geef ik gewoon een nieuw. Als ik begin april de honingzolders plaats, gaan de restjes gewoon weg. Sommige volken zullen dan nog steeds bezig zijn aan dat eerste pak, maar andere hebben er al enkele leeg gegeten. Mij geeft het in elk geval de zekerheid dat ze niks tekort zullen komen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s