We zijn nu ongeveer drie weken na de voorjaarscontrole. Toen kregen de volken een leeg darrenraam. Drie weken later maar zeker niet later dan na 24 dagen moet dit worden uitgesneden. Vermits darrenbroed meer varroamijten aantrekt, wordt dit in het voorjaar enkele keren uitgesneden. En we doen dat dan ook voor de 24 ste dag. Want als de darren worden geboren, komen er ook varroamijten in het volk vrij. Ik heb dus vandaag al op de stand aan het Waterbroek de eerste controle gedaan. Bij enkele volken was zelfs al een gans raam verzegeld. Bij andere slechts een half raam. Maar na de verzegeling, kan het worden uitgesneden en verdwijnen op die manier ook de ingesloten varroamijten.
Sommige volken vond ik vorige keer te klein en die heb ik toen op elkaar geplaatst. Deze volken hebben ondertussen zelf uitgemaakt welke koningin ze behouden. Ik heb dan ook vandaag één broedbak van de twee weggehaald. De ramen met broed zijn in één broedbak gehangen en de andere worden gesmolten. Maar het zijn nu eveneens volken geworden met acht tot tien ramen vol broed. Grote volken om dit voorjaar honing te produceren.
Voor enkele dagen heb ik elk volk een honingbak gegeven en in de meesten zijn de bijen al bezig. Er glanst al wat nectar in de middelste ramen. Hopelijk kan ik bij een volgende controle op het einde van de maand al enkele verzegelde ramen uithalen. Ik hou van deze zeer vroege honing en noem hem dan ook ‘primeur’. Begin mei is het trouwens ook al het moment om van elk volk een broedaflegger te maken. Met een voerraam, een raam met broed en een waswafel ontstaat dan nog dit jaar een volledig nieuw volk.