7 november 2021

Dit jaar zal ik voor het eerst geen winterbehandeling kunnen uitvoeren op de feestdag van de imkerheilige Sint Ambrosius. De bijen vliegen nog steeds uit tijdens de middaguren en de volgende veertien dagen wordt nog geen vorst voorspeld. We kunnen er pas van uit gaan dat er geen broed meer aanwezig is, drie weken na enkele vriesdagen. Ga ik dan dit jaar misschien niet behandelen. Absoluut wel. Volgens mij is de winterbehandeling even essentieel als de zomerbehandeling. Ik zal er dus zelf voor moeten zorgen dat ze even efficiënt is als tijdens andere jaren. Mocht er nog geen vorst zijn tegen eind november zal ik in december toch de oxaalzuurbehandeling doorvoeren. Alleen ga ik er dan van uit dat er geen broedloos volk is en bijgevolg is de behandeling niet zo efficiënt. En wettelijk of niet, ik laat mijn bijen niet verkommeren. Dan zal ik oxaalzuur sublimeren in plaats van bedruppelen. Een sublimatie kan zonder gevaar voor het bijenvolk worden herhaald en bijgevolg toch voldoende varroamijten af te doden. Er is natuurlijk veel meer werk aan de sublimatie. Voor elk volk heb je snel 10 minuten nodig en als je het dan nog een paar keer wenst te herhalen, vraagt dat veel meer tijd dan even snel 50 ml te druppelen in elke kast.

De Ouessantbok loopt alweer een week bij de kudde. Ik heb hem al een paar ooien zien besnuffelen. Hij krijgt in elk geval maar twee maanden de tijd om zijn lusten te botvieren. Met nieuwjaar gaan de ooien naar de aflammerweide. Dat perceel is met zijn zandgrond veel droger en zelfs enkele graden warmer dan in de natte broekweides. De ooien blijven daar dan tot ze in de vroege zomer zijn geschoren en worden dan weer omgewisseld met de bok, die ze pas in november terug zien.

3 gedachten over “7 november 2021

 1. Dag Eugène

  Ik lees met plezier je berichten.
  Ik ben nog op zoek naar een goede en consistente manier om mijn Volken (8) van nieuwe moeren te voorzien. Nu is mijn methode een mengelmoes van afleggers, doppen afhalen bij de bijen vereniging en behoud van goed presterende moeren. Ik merk echter dat jong opgezette volken met nieuwe moeren algemeen vitaler zijn en wil wat meer methodisch te werk gaan.

  Ik dacht dat ik ooit eens las dat je je moeren elk jaar vernieuwt door vlak voor de honingoogst de moeren uit de volken te verwijderen en dmv redcellen nieuwe koninginnen te kweken, die ook voldoen aan verschillende criteria (gezondheid, vriendelijkheid, haaldrift, varroa?).
  Hoe selecteer je uit welke volken je verder kweekt?

  Misschien kan je je werkwijze nog eens toelichten in een volgend blogbericht?

  Alvast bedankt!
  Karel

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s