Nieuwe kasten bouwen

De bijen krijgen op dit moment slechts eenmaal per week suikersiroop om ze aan de gang te houden. Pas in de tweede helft van september voer ik ze op gewicht. Daarom heb ik nu wat vrije tijd. Vorige week heb ik zo vier nieuwe broedkamers gemaakt van red cedar.

Hout is de laatste jaren vrij duur geworden en red cedar sowieso. Voor de grote broedkamer is dit lichtgewichthout gewoon super en bijgevolg zijn geld waard. Voor de honingkamers op halve hoogte vond ik echter een alternatief. Twintig jaar geleden heb ik hout gekocht voor de binnenkant van een buitensauna. Ik had planken laten maken van 22 mm dik met tand en groef uit eerste keus grenenhout. Dit jaar heb ik het saunagebouw afgebroken en ik ga het hout hergebruiken. Door telkens drie planken aan elkaar te lijmen, kan ik mooie planken maken om mijn honingkamers op te bouwen. Het prototype is alvast klaar.

2 gedachten over “Nieuwe kasten bouwen

 1. Beste, zijn dit kasten waar zanderramen inpassen?
  wat voor kasten modellen zijn het en waarom deze?
  Ik heb op dit moment styropor kasten “Frankebeute”, ze zijn 4 jaar en vind dat ze redelijk door de wasmot worden verorbert. Ik had halfhoogsels bijgekocht maar vind dit geen succes na 2 jaar.
  Deze zijn gevoelig om een kiep controle te doen.
  ik dacht van mijn kasten ook zelf te maken.
  ik ben geen schrijnwerker en nog een vrouw ook nog. Zou ik dit ook wel kunnen dan?
  Wat is uw mening in verband met die kasten.
  Ik ben langs een schrijnwerker gegaan en die zei dat ik de kasten beter kocht in zijn geheel, prijs zou veel te hoog oplopen.
  Ikzelf ben van Beverlo
  Ik hoor het nog
  Groetjes
  Marina

  Like

  1. Ik maak mijn kasten op Kempische maat. Een Kempische kast bestaat uit slechts 1 broedkamer met halve honinghoogsels. Dus niet geschikt voor een kiepcontrole. Kasten zelf maken is niet moeilijk maar de bijenruimte eist wel wat nauwkeurigheid. En je kan dan natuurlijk elke soort kast maken, in elke maat. Mijn red cedar broedkamer is zelfgemaakt duurder dan een aangekocht dennenhouten exemplaar. Maar je kan geen Lada vergelijken met een Lamborghini. Laten maken is ongeveer driemaal de aankoopprijs van het hout. Dat kan dus niet de bedoeling zijn. Je mag wel altijd eens komen kijken als het je interesseert.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s