Telling varroamijten

Drie dagen na de oxaalzuurbehandeling bekijk ik de bodemschuif om het aantal gevallen mijten te tellen. De productievolken doen het prima. Ik tel gemiddeld 17 mijten met als maximum 53. Over een periode van drie dagen vind ik dat een prima resultaat. Enkele jaren geleden zat ik nog ruim boven de vijftig als gemiddelde met uitschieters van meer dan 150 mijten. Dat was toen ik mijn zomerbehandeling nog met Api Live Var deed. Daarna ben ik overgeschakeld op mierenzuur en dat was al een hele verbetering. Maar dit jaar en het vorige jaar heb ik gewerkt met Apivar en deze volken hebben nu veel minder mijten. Enkele volken die broedloos werden gemaakt in de zomer en toen behandeld met oxaalzuur kregen geen Apivarstrips en ze hebben toch meer mijtenval momenteel. Dit waren de volken met een mijtenval tegen de vijftig. Volgens mij is de behandeling met oxaalzuur te kortwerkend ondanks het prima effect en raakt het najaarsbroed toch nog besmet. De behandeling met Apivar duurt echter twee maanden, net terwijl de winterbijen gevormd worden. Daar zit volgens mij het betere resultaat. Ik had dit jaar ook de jonge volkjes geen zomerbehandeling gegeven. Normaal zou dit niet nodig zijn. Althans dat wordt vaak beweerd. En ze waren in september dan ook prima. Maar met de winterbehandeling vorige week werd duidelijk dat dit toch niet voldoende is. Daar zit ik wel rond de 100 mijten op drie dagen. En dat bij een kleiner volk. De Apivarstrips vond ik te ingrijpend voor de kleine volkjes. Voor twee jaar gebruikte ik een enkele korte mierenzuurbehandeling in september en toen waren de jonge volkjes veel beter. En voor volgend jaar? Er is natuurlijk naast de wetgeving ook nog de wijsheid…

Vandaag heb ik weer isolatie aangebracht onder het dak van de bijenkasten. In het verleden heb ik dit al geprobeerd met glaswol, islatieplaten en kranten. Werkte allemaal prima maar ik vond dit moeilijk als er een pak deeg onder het plastiek lag. Dan sloot de isolatie niet goed meer aan of het deksel kon er zelfs niet meer op. Krantensnippers waren beter maar bleven dan weer moeilijk liggen. Vorig jaar heb ik dan de wol van mijn schapen gebruikt en dat werkte wel prima. Toch heb ik het dit jaar nog geperfectioneerd. Oude kussenslopen werden gevuld met de wol en dit kussen gaat dan simpel onder het dak. Wol isoleert prima. Wol is ook niet gevoelig voor vocht. Neemt blijkbaar wel condensatie op maar kan het ook terug afgeven. Het kussen zorgt er alleen voor dat de wol mooi samenblijft bij het openen van het volk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s